Ивайло Пеков накара Нийл Робъртсън да се потруди изключително много за първата си победа в зала „Универсиада" на турнира по снукър от PTC сериите VICTORIA BULGARIA OPEN.

Първите три фрейма бяха крайно оспорвани и дори в първия Гръмотевицата от Австралия стоеше на стола си повече време, но все пак се добра до успех с 4:0 фрейма.

Едва в последната партия Робъртсън направи халф-сенчъри брейк, а преди това изгодни шансове за спечелване на фреймовете имаше Пеков.

Той и Робъртсън имаха възможността да открият телевизионното излъчване на турнира и около 200 зрители в залата наблюдаваха предимно техния двубой.

„Това ми беше първи мач на телевизионна маса", заяви Пеков пред Sporta.bg след края на срещата в „Универсиада".

„Беше доста топло и светло, затова пиех толкова много вода. Нямаше напрежение, направих два-три пропуска, които ми костваха скъпо във втория и третия фрейм. Първият фрейм беше интересен, пропуснах черна при кенън шот. Чисто моя грешка, но реших да развивам групата - винаги се съсредоточаваш върху това как да развиеш топките и забравяш да вкараш. Тогава имах 20-25 точки серия. Мисля, че той направи разбивашия удар и след това си стоеше на стола. Масата е много бърза, а телевизионната е най-бърза, защото има осветление и е още по-бърза. Масата има и малки джобове, но много лесно се играе. Условията са уникални, няма такива условия в България, аз лично не съм играл в по-добри", коментира Пеков.

"Сейфти ударите ми бяха на приливи и отливи, точно заради бързината на масата. Първите два фрейма не знаех как да ударя някои топки, защото масата ми беше много бърза. Първата ми реализирана червена беше дълга, но иначе пропуснах една ключова дълга и една розова в първия фрейм, които ми костваха успех. В мача съм най-доволен от сейфти ударите си. Но и от вкарването съм доволен, но това е относително понятие, защото няма как с най-добра серия от 30-40 точки да спечелиш който и да е мач. Неговата най-добра серия беше от около 70 точки в последния фрейм, но се спази традицията на мен никой да не ми прави сенчъри и съм доволен от това. Робъртсън съм го гледал толкова много, че се стремях да не му следя движенията и да се съсредоточа върху моята игра", каза още българинът.

"Надявам се поне малко да е имало интрига. Не се представих особено добре, не съм си поставял цели и не съм имал очаквания. Но се насладих на преживяването, беше уникално. Добра комбинация - миналата година турнирът беше на рождения ми ден, сега ми дадоха тв маса с Робъртсън. Утре ще дойда да гледам и Рони О'Съливан. Ще ги гледам и Рони, и Джъд Тръмп задължително, дано да не отпаднат много рано, защото няма да играят на 100 процента. То се видя и при Робъртсън, първият фрейм още се събуждаше. Там ми беше шанса, също и в третия, получих много голям кик и не можах да вкарам. Трябваше и късметът да ми помогне. На българите им пожелавам успех, да се насладят на играта, условията са уникални, много съм доволен, защото се играе с лекота", завърши Пеков.