Световният и европейски шампион по карате-шинкиокушин Валери Димитров бе избран за Спортист №1 на Пловдив за 2013 година, в традиционната анкета между спортните клубовете и медиите.

Димитров покори световния връх в категория +80 килограма на първенството в литовската столица Вилнюс, а по-късно и европейски на шампионата в Швейцария. Единственият трикратен световен шампион събра 235 точки и спечели убедително анкетата организирана от Община Пловдив.

Втори със 145 точки се класира Асен Мурадов (вдигане на тежести). Състезателят на СКТВ „Марица" спечели сребърен медал в двубоя и златен в изтласкването на европейското първенство в Албания, както и седмо място на световното в Полша.

Трета в класацията се нареди Мирела Чилингирова (таекуондо), която бе част от отбора на България спечелил първо място на световния шампионат в София. Чилингирова завоюва и сребърен медал в индивидуалната надпревара.

При младите спортисти първа в анкетата стана лекоатлетката Габриела Петрова. Приза най-добър отбор спечелиха волейболните отбори на Марица и Локомотив (Пловдив). Капитанът на националния отбор по волейбол Тодор Алексиев бе награден за цялостен принос към спорта. По традиция тържеството се състоя в Новотел "Пловдив".