Паметник на първия ни олимпийски шампион Никола Станчев ще бъде издигнат в родното му село Твърдица. За реализиране на идеята е учреден инициативен комитет, съобщава "Бургас24". Изготвянето на бронзовия монумент е възложено на скулптора Момчил Мирчев. Мястото, където ще бъде ситуиран признателния постамент е в центъра на бургаското село. 

Средствата за неговото издигане ще бъдат събирани чрез дарения. Името на легендарния борец в знак на признателност носи и откритата съвсем наскоро нова спортна зала в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник".

Човекът, който донесе световна слава за България и Бургас в областта на свободната борба почина внезапно това лято, а днес щеше да навърши 79 години.

Никола Станчев е първият олимпийски шампион в историята на българския спорт. Роден на 11 ноември 1930 г. в бургаското село Твърдица той започва своята кариера от многобройните народни борби в родния му Странджански край.

През 1956 г. в Мелбърн печели олимпийска титла по борба свободен стил в категория до 79 кг. и сребърен медал от турнира за световната купа в Истанбул. Три години по-късно (1959 г.) в Истанбул става балкански шампион. В своята състезателна кариера Никола Станчев е бил 11 пъти шампион на България - 3 пъти в класически стил и 8 пъти в свободния стил./БЛИЦ