Британецът Марк Кавендиш ще прекрати кариерата си в края на сезона. 38-годишният колоездач обяви намерението си на пресконференция в почивния ден от Обиколката на Италия, където участва за седми път и където има общо 16 етапни победи. В момента Кавендиш е девети в подреждането по точки на "Джирото".

Роденият на остров Ман спортист може да се похвали и с 34 етапни успеха в "Тур дьо Франс" - рекорд, който дели с белгийската легенда Еди Меркс, както и с три етапни победи в Обиколката на Испания.

Целта на Кавендиш несъмнено е да вземе още поне един етап на тазгодишното издание на Обиколката на Франция и така еднолично да застане на върха по този показател.

"Колоезденето е моят живот вече повече от 25 години. То ме научи толкова много за живота, желанието, лоялността, жертвите и постоянството - всички важни неща, които да предам сега като баща. Колоезденето ми даде възможност да видя света, да срещна невероятни хора - не само в спорта, но и покрай него, и да се сприятеля с тях. Днес е петият рожден ден на моя син Каспър. Хубаво е, че е почивният ни ден и мога да го прекарам с него. Сега е важно да бъда на всеки негов рожден ден и на всеки негов концерт в училище", заяви световният шампион в шосейното колоездене за 2011 година.

Кавендиш има три световни титли в пистовото колоездене, както и сребро от Олимпиадата в Рио.

Ветеранът е двукратен №1 в класирането по точки на "Тур дьо Франс", а по веднъж е правил същото в обиколките на Италия и Испания.