Канада стана първата страна, която след квалификации се класира на световното първенство по ръгби през 2011 г. Това стана, след като “кленовите листа” победиха с 41:18 САЩ в плейофен мач реванш в Едмънтън.

Победата на “Елърсли Ръгби Парк” даде на Канада успех с общ резултат 47:30, след като “янките” бяха спечелили с 12:6 първия двубой на 4 юли. Канадците се класираха за световното първенство като първия отбор от двата американски континента и ще бъдат в една група заедно с домакините от Нова Зеландия, Франция, Тонга и квалификант от Азия в Група “А” на турнира.
 
Канада е вземала участие на всяко издание на световното първенство по ръгби, но само веднъж, когато губи от Нова Зеландия на четвъртфинал през 1991 г., преминава груповата фаза.
 
САЩ все още има шанс да се класира, но за целта трябва да победи в плейоф на разменено гостуване Уругвай и тогава като втори отбор от двата американски континента ще бъде в Група “С” на световното първенство заедно с Австралия, Ейре, Италия и втория отбор от квалификациите в Европа. Загубилият в този двубой ще има допълнителна възможност за класиране чрез междуконтинентален финален плейоф през 2010 г./БЛИЦ