Националният ни отбор замина рано тази сутрин за Косово,където от 20 до 26 юни ще се проведе Световната купа по хандбал за мъже . С полет от Варна през Истанбул до Прищина, а оттам с автобус до мястото на срещите - град Дяково, който е в западната част на Косово .Националите водени от наставника Георги Андреев ще участват в надпреварата, която е част от календара на Международната хандбална федерация (IHF) и се провежда за отбори ,които не са успели да се класират на Световно или Европейско първенство.

В турнира ще участват 16 отбора разделени в четири групи. България е с тимовете на Латвия, Уругвай и Андора като първите два състава продължават на 1/8 финал, а оттам на директна елиминация до финалния мач за шампионската титла.Сред участниците са Китай, Австралия, Камерун, Великобритания и други.

„Лагерът премина нормално. Повикали сме всички най-добри хандбалисти от вътрешното първенство, както и двама „чужденци” Тодор Русков и Светлин Димитров. От всички съперници в групата сме играли само срещу Латвия като сме редували с тях победи и загуби. Непознаваме Уругвай и Андора, но ще подходим изключително сериозно и концентрирано срещу тях , за да не допуснем изненада. Мисля, че имаме потенциал за излизане от групата, а защо не и по-нагоре. Млад отбор сме и бъдещето е пред момчетата. Дано да нямаме контузии и да представим България достойно”, заяви старши треньорът на националите Георги Андреев.

Двубоите от груповата фаза на нашите ще бъдат в спортната зала в град Дяково, а при класиране на 1/8 финал срещите отиват в столицата Прищина.

„Добрата работа в мъжкото направление на федерацията по хандбал в последните години дава резултат и ето, че имаме национален отбор, който ще ни представи в Косово. Постепенно възраждаме хандбала на международната сцена и вървим бавно, но сигурно към Европа. Там ни е мястото и правим всичко, за да сме подготвени и да имаме отбори, които да защитават честта на България. Дано след успеха на жените, които се класираха за следващата квалификационна фаза за Европейското 2016 да имаме повод за радост и след турнира на мъжете в Косово”,заяви Росица Бакърджиева, която е председател на федерацията.
Първият мач на България е на 20 юни от 20:15 часа срещу Латвия.