За първи път в Петрич организираха официален избор за спортист на годината. Призът бе спечелен от европейския вицешампион по свободна борба от Баку Кирил Терзиев, който получи и плик с 3000 лева. Организаторите се бяха отказали от обичайната практика за определяне на челна десетка. Самото награждаване премина в холивудски стил - с мажоретки, музикална програма и щедра почерпка за всички поканени, пише "Струма". 55 спортисти и треньори си разделиха 22 230 лева, съгласно решение №492 на Общинския съвет в южния град за постигнати високи спортни резултати през отминаващата година.

Гост на тържеството бе олимпийският вицешампион от Барселона`92 Валентин Гецов, който бе удостоен с плакет от градоначалника Вельо Илиев. Специални грамоти бяха раздадени в три категории. За най-перспективен спортен клуб бе почетен ХК Цар Самуил, най-перспективен футболен клуб Беласица 1923, а индивидуалната награда за най-перспективен млад спортист отиде при петобойката от ЛК Осите 60 София Станоева.

Очаквано акцентът отново падна върху постиженията на борците, а емблемата на този спорт в Петрич Венцислав Полизоев получи диплом за "Заслужил треньор" и 1000 лева. По 2000 лева получиха бронзовите медалисти от европейски първенства Крум Чучуров и Станислав Кънев. По петима представители от клубовете по бойни изкуства Драгота, Киокушин 1994, ГО-ДО и Ийгъл също бяха премирани с парични бонуси. Такива бяха предвидени и за двете формации на ХК Цар Самуил и наставника им Димитър Костенаров, благодарение на когото хандбалът продължава да е колективен спорт №1 в града на Ванга. Своите парични награди получиха и лекоатлетите на треньора Валентин Осев, чиито успехи в хвърлянията и многобоя са отколешна традиция. /БЛИЦ