Испанецът Алберто Контадор върна позицията си на лидер в световното колоездене, след като спечели Обиколката на Испания за втори път в кариерата си. Това е неговата пета победа в трите големи колоездачни състезания – Джиро д`Италия (2008), Тур дьо Франс (2007, 2009) и Вуелта а Еспаня (2008, 2012).
 
За 29-годишният испанец това е завръщане в най-силните надпревари, след като на 5 август изтече 2-годишното му наказание за употреба на допинг. По време на втория почивен ден на Тур дьо Франс през 2010 г. Контадор даде положителна проба, която минимално надвишаваше позволените нива на кленбутерол в организма му.
 
Испанецът води дълга съдебна битка срещу наказанието, на в крайна сметка беше лишет от победите си в Тур дьо Франс 2010 и Джиро д`Италия 2011. След изтичането на наказанието Контадор се завърна в състезанията и финишира четвърти в Обиколката на Холандия.
 
Алберто Контадор е един от петте колоездачи, които са печелили и трите състезания от т. нар. “Голям шлем”. Преди него това постигнаха Жак Анкетил (Фр), Бернар Ино (Фр), Еди Меркс (Бел) и Феличе Гимонди (Ит). Освен испанеца има още 9 колоездачи, които имат пет или повече победи от трите големи обиколки.
 
Последният 21-и етап, който премина по 115-километровото трасе от Серседия до Мадрид, беше спечелено от германеца Джон Дегенколб. Той премина дистанцията за 2 часа, 44 минути и 57 секунди.
 
Втори в генералното класиране след Контадор се нареди Алехандро Валверде, а трето място зае Хоакин Родригес. По този начин трима испанци се наредиха на почетната стълбичка.