Полският град Краков е сред претендентите за домакин на първия етап от Тур дьо Франс през 2012 г. Това призна президентът на организационния комитет на колоездачната обиколка на Франция Кристиан Прюдом при презентацията на маршрута на състезанието през 2011 г.
 
Краков обаче ще има огромна конкуренция за домакинството на старта през 2012 г. Прюдом призна, че има подадени заявки от 250 места, като се осмели да назове само Лиеж, който засега е фаворит, Залцбург, Катар и Япония.
 
Градът, който бъде обявен за домакин ще трябва да плати такса между 55 000 и 90 000 евро, в зависимост от дължината на дистанцията на първия етап. През следващата година колоната на Тур дьо Франс потегля от атлантическия остров Нуармутие в региона Вендее.
 
В същото време стана ясно, че профилът на трасето за 2011 г. е много подходящ за стила на тазгодишния победител Алберто Контадор. Засега участието на испанеца догодина е под въпрос, тъй като Контадор е дал положителна допинг проба през тази година.
 
Количеството на забранения стимулант по принцип е в пъти по-ниско от минимално допустимото за организма на спортист. Въпреки това Контадор може да бъде наказан.
 
През 2011 г. в Тур дьо Франс ще има шест високопланински етапа, като в четири от тях финалът ще бъде на изкачване. Именно това са отсечките, за които Контадор се счита за специалист./БЛИЦ