Ивет Лалова-Колио завърши на осмо място в бягането на 150 м на международния атлетически турнир "Златен шпайк" в Острава (Чех). Седмата на 200 м от световното в Доха през миналата година финишира за 18,76 сек., като видимо намали темпото накрая.

Това беше и последен старт за Ивет за измъчения летен сезон, като тя още преди дни обяви, че с нетърпение очаква да започне целенасочена подготовка за олимпиадата в Токио следващото лято.

Победата с рекорд на турнира в Острава извоюва двукратната световна шампионка на 200 м Дафне Схипърс (Нид), която финишира за 16,56 сек. Швейцарката Аля Дел Понте завърши втора за 16,74 сек., а на третото място се нареди друга представителка на Нидерландия - Лиеке Клавиер с 16,89 сек.

Постижението на Схипърс, която бе измъчвана от контузия в гърба в последните седмици, е европейски рекорд и най-добро постижение в света за сезона в нетрадиционната дисциплина.

Норвежецът Карстен Вархолм записа 12-та поредна победа в бягането на 400 м с препятствия. Той обаче бе разочарован от времето си 47,62 сек., след като при последното си бягане в Стокхолм записа страхотните 46,87 сек., доближавайки се на девет стотни от световния рекорд на Кевин Йънг от 1992 г. Следващата седмица Вархолм ще бяга на състезанието от Диамантената лига в Рим.

Сифан Хасан от Нидерландия, която наскоро подобри световния рекорд в едночасовото бягане, записа успех на 5000 м, макар и с по-невпечатляващ резултат – 14:37,85 мин.

В хвърлянията Даниел Стол от Швеция записа 15-та поредна победа на диск, а Барбора Шпотакова зарадва домакините с успех на копие с най-добър резултат за сезона от 65,19 м.

В същото време двукратната олимпийска шампионка на 800 м Кастер Семеня загуби ключовото за кариерата й дело в Швейцарския федерален съд в Лозана. Южноафриканката се бореше срещу опитите на световната федерация по лека атлетика да я ограничи.

Според влезлите в сила през миналата година правила на централата, състезателките не могат да се състезават на разстояния между 400 и 1500 м с тестостерон над нивата, които един организъм може сам да произвежда. Именно в това число попада Семеня, която ще трябва да взима медикаменти за сваляне на тестостерона или да прекрати кариерата си.