Легендарната Таня Богомилова днес става на 50 години. Възраст, на която казват, че всеки прави равносметки. А нейната е повече от впечатляваща. Таня е единствената ни олимпийски шампионка в плуването. Печели златен медал на 100 метра бруст в Сеул'88. Носителка на златен, сребърен и бронзов медали от европейското първенство в София през 1985 г. Има сребърен и бронзов медал от световното първенство в Мадрид през 1986 г. За това си постижение е обявена за спортист на годината у нас. В цялата си кариера се състезава за ЦСКА, като през 1989 г. съчетава това с участия за френския "Монпелие". Същата стига до сребро на европейското в Бон. През 1991 година печели два бронза на европейското в Атина, след което прекратява кариерата си. Вече дълги години е част от федерацията по плуване, на която в момента е генерален секретар.

Връщаме лентата назад към олимпийската й титла през 1988 година. Ето какво разказва Таня в свое интервю: "Преди това дори бях пред отказване. Тогава дори мислех да родя, ако стане - стане. Ако не - почивам. То пък взе, че стана от раз. Тогавашният председател - Георги Натов, ми спря премиите, спря ми заплатата. Вика: "Как можа да забременееш!" Имах толкова много недоброжелатели да продължа! А аз на 20-ия ден след раждането направих следродова херния. Отбих дъщеря ми Ана на третия месец, за да почна да плувам. На 20-ия ден от раждането правех коремни преси и по малко бях във водата. Родих я на 2 юни, началото на септември - на лагер в тогавашния СССР. Бях много луда! Родих и казах, че ще се върна и ще стана олимпийски шампион.

Никой не вярваше на това нещо. Голямо куче съм. Направих операцията в Съюза, за да не губя време. С Гого (Дангалаков) бяхме изчислили всичко до Сеул. Две седмици след операцията в Русия започнах тренировки. После се получи хондромелация (износване на хрущяла на коленете). Тук, на Дианабад, ми биеха инжекции, а аз тренирах. А трябваше да спра с подготовката си за 40 дни! Следващият удар - появиха се проблеми с раменете. А тренирах яко! Гого казваше, че не плувам ли дистанцията под 1:11, значи не сме свършили работа и няма да отиваме на олимпиада. След раменете - остър херпес около сърдечната област. От притеснения! Това преди серия от три състезания. Докторът каза, че съм страшна късметлийка. Вика: "Леле, Таня, не зная кой те е проклел."

После идва върхът в Сеул: "Казах си - най-после успя!"

Агенция БЛИЦ честити юбилея на Таня Богомилова и й пожелава много здраве, семейно щастие, късмет и още много успехи!