Много легендарни български щангисти скочиха срещу решението на МОК да извади борбата от сигурните спортове за Олимпиадата през 2020 година. На специална пресконференция Нораир Нурикян, Асен Златев, Милен Добрев, Борислав Гидиков, Иван Иванов, Янко Русев и Йордан Митков изразиха възмущението си от позицията на Олимпийския комитет.

“Това е някакъв блъф, една лъжа. Няма логика, няма как да стане това – да има олимпиада без борба. Та това е един от спортовете, основатели на олимпийското движение”, коментира Нураир Нурикян.

Тежкоатлетите се разписаха в специална декларация в подкрепа на борбата, която ще бъде изпратена в централата на МОК. Освен с личната си позиция Борислав Гидиков парафира декларацията и от името на родната федерация по вдигане на тежести, на която е главен секретар.

”Това странно решение на МОК може да се окаже пагубно за борбата. То може да откаже куп деца, които сега са се ориентирали към този спорт, защото всеки спортист иска да играе на Олимпиадата”, коментира треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов.