Легендарният щангист Наим Сюлейманоглу има нова страст. Роденият в България трикратен олимпийски шампион се занимава с пчеларство в затънтеното селце Чалсеки, близо до столицата на Турция Анкара. Сюлейманоглу започва с пчеларството на шега. В началото даже има проблеми. Заради ужилвания бившият щангист е приет в болница. По-късно обаче Наим хваща цаката на занаята, а в момента има над 250 кошера.

“В началото пчеларството ми беше хоби. Наследил съм тази страст от предците си, дядо ми беше пчелар. Сега вече имам много кошери, а скоро на пазара може да се появи мед с марката “Наим”, признава звездата. Наим все още е част от щангите. Работи като координатор в местната федерация, помага на състезателите. Със сигурност има какво да ги научи. Но в момента мисли как да стане по-добър пчелар и да прави по-вкусен мед.

“Живея на село. Преди в тази къща живееше брат ми Мухарем. До Истанбул имам още 300 кошера. Всяка сутрин ставам рано и отивам да ги видя. В началото бях неопитен, сега обаче нямам никакви проблеми с пчелите”, разказва шампионът. Щангистът, който още е голяма звезда в Турция, признава, че се чувства щастлив на село. “Тук всичко е естествено. Мед, мляко от коза, не от магазин, домати, сирене, масло, месо, яйца. Няма нищо изкуствено. Въздухът е чист, разхождам се, зареждам се с кислород. Чувствам се в такава форма, че мога пак да вдигам щанги”, допълва Наим.

Според него медът е най-чистият допинг. Той често дава от естествената хранителна добавка на състезателите си. “Хората, които ядат мед, са толкова силни, колкото и тренираните щангисти. Повечето от състезателите са опитвали от моя мед. Давам им буркани. Медът е като допинг за тях. Но природен допинг. Как си мислите, че станах такъв шампион. Няма забранени вещества. Само мед!”, завършва 44-годишният Наим и се отправя към поредния кошер./БЛИЦ

По материал на “Заман”