Шампионатът на Обединеното кралство има своя нов шампион - Марк Селби. В изцяло английския финал в Йорк Веселяка от Лестър победи Шон Мърфи с 10:6 фрейма и завоюва своя първи трофей от надпреварата и общо трети от ранкинг системата. Това е най-ценната титла в досегашната кариера на 29-годишния англичанин, който е шампион на ”Шанхай Мастърс” през 2011 година и на Откритото първенство на Уелс през 2008 година. Освен това Селби е и двукратен победител в ”Мастърс”-а. Англичанинът си осигури и завръщане на върха в световната ранглиста.

Мърфи не успя да влезе в историята като осмия състезател с повече от една титла от UK Championship. Както е известно, той е шампион от изданието през 2008 година и в колекцията си има общо четири ранкинг титли.

В първата сесия силите бяха изравнени и двамата англичани се оттеглиха на почивка при резултат 4:4 фрейма. Вторият сеанс също започна равностойно, но с напредването на мача ситуацията се промени и Селби пое контрола в свои ръце. Първият фрейм от решаващата сесия влезе в актива на 30-годишния Мърфи, който наказа грешка на съперника си и ”открадна” партията с брейк от 75 точки. Десетата част пък бе спечелена от Веселяка от Лестър - 5:5. Малко по-късно Селби излезе напред в резултата, след като световният шампион от 2005 година сбърка последната розова топка. Въпреки нелепо пропиляната възможност в 11-ия фрейм Мърфи се мобилизира и отново изравни след непретенциозни серии от 39 и 38 точки.

Кратката пауза в сесята обаче сякаш подейства зле на по-възрастния от двамата англичани и той така и не успя да вземе фрейм до края на финалния двубой. Селби записа срещу името си брейк от 51 точки в 13-ата партия и въпреки че пропусна фреймбола, няколко минути след това с разчистването до розовата топка включително той направи резултата 7:6 в своя полза. С чудесна серия от 98 точки – най-добрата в мача, Марк увеличи още повече преднината си. Мърфи пък едва се доближаваше до масата, а дори когато това се случеше, той не можеше да реализира топка. Повече от 45 минути той не бе успял да направи точно попадение в джобовете.

Фрейм номер 15 можеше да се окаже повратен, но Мърфи пропусна синя топка за среден джоб и опонентът му спечели частта за 9:6. В десетата партия Шон отново имаше своя шанс, но за пореден път не се възползва. Селби направи серия от 25 точки, след което още 38 точки и на практика си осигури трофея. Опитите на Мърфи да поставя снукър и да търси фаулове на съперника не се оказаха успешни, а с реализирането на синята топка Марк Селби окончателно сложи край на спора.

За победата си бъдещият номер 1 в света ще получи шампионския чек за 125 000 паунда. Мърфи пък си заслужи 50 000 паунда от наградния фонд.