Марк Селби постигна обрат от 7:9 до 10:9 фрейма срещу номер 1 в света Марк Уилямс и спечели титлата на снукър турнира ”Шанхай Мастърс” в Китай. Уелсецът Уилямс рухна в последните няколко партии и нетипично за опита, който има, не успя да издържи на напрежението в решаващия 19-и фрейм.

28-годишният Селби спечели едва втората си ранкинг титла след тази от Откритото първенство на Уелс през 2008 година, въпреки че това беше негов шести финал в надпревара от ранкинг системата. Веселяка от Лестър вече има 12 поредни победи, включително триумф на турнира “Paul Hunter Classic” преди две седмици. След обновяването на световната ранглиста за първи път в кариерата си англичанинът ще оглави класацията, измествайки от върха именно Уилямс.

Уилямс, който бе устремен към 19-ата си ранкинг титла и общо седма в Азия, бе съвсем близо до успеха във финала. След първата сесия 36-годишният уелсец изоставаше с минималните 4:5 фрейма. От 5:7 двукратният световен шампион намери сили и обърна развоя на мача в своя полза, правейки резултата 9:7 и доближавайки се само на фрейм от победата. В 17-ата партия обаче решение на съдията Ериан Уилямс сякаш повлия на концентрацията на уелсеца и това бе повратният момент в срещата. Според Уилямс, измъквайки се от снукър, Селби е ударил розовата топка, вместо червена. При внимателно гледане на видеозапис обаче реферът реши, че бялата топка прави контакт първо с червената, а не с розовата, каквито са претенциите на Уилямс. В крайна сметка фреймът влезе в актива на Селби, след което същото се случи и в следващия, в който уелсецът пропусна лесна зелена и то само няколко удара преди победата.

В решаващата партия Селби поведе с 32:0 и постави снукър зад кафявата на своя съперник. Разконцентрираният Уилямс подходи невнимателно при удара в червените топки и така на практика подари победата на англичанина, както и шампионския чек в размер на 65 000 паунда./БЛИЦ