Българският национален отбор по сумо пожъна успехи и на европейското първенство в Гърция. Нашите момчета и момичета се завърнаха с една титла и още 14 медала в различните дисциплини.

За пореден път овациите обира здравеняк, който е футболист, но се състезава повече от успешно и в сумото. Става въпрос за Атанас Колев - играч на четвъртодивизионния Урвич (Пасарел).

Опитният спортист се окичи със сребро от Европейското в Гърция, добавяйки го към богатата си колекция. Припомняме, че Колев през 2022 г. спечели европейска титла в сумото.

"Благодарение на всички, които ме подкрепяха, успях да завоювам второ място на европейското първенство", доволен е Атанас Колев.

Димитър Рангелов и Симеон Станкович също останаха на крачка от златото, но въпреки това сребърните им медали са повод за гордост. 

В категория до 70 кг. при мъжете Иван Пановски триумфира с европейската титла. 

Бронзови отличия спечелиха Пресиан Михов, Пенчо Дочев, Иван Благоев, Стефани Веселинова, Вени Търновалийска и Габриела Гигова. Благоев се връща с две бронзови отличия, тъй като се включи и в надпреварата на абсолютна категория.

При юношите и девойките Вени Търновалийска, Михаела Христова, Виктор Костов и Теодор Маринчев добавиха по още един бронзов медал към колекцията на националите ни.

Националният треньор Христо Христов се гордее със своите избраници, но и сам получи приза „Бронзова значка“ от президента на Европейската федерация по сумо – Дариуш Розум. Значката за пръв път попада в ръцете на българин. Тя се дава за онези, които имат особен принос към развитието и популяризирането на сумото из Европа.