Намерени в стаите на българите спринцовки създадоха напрежение в лагера на нашите на Универсиада 2009, съобщиха от родната делегация на игрите. Екипът по почистване е открил няколко използвани спринцовки и игли в стая номер 48 на българския блок и веднага ги е предал на службите за сигурност. Чистачките са известили бодигарда към входа и той моментално информира българския офис. След това охранителят препрати пликчето към допингслужбите на Игрите.

В офиса ни офицерът по сигурността поиска да узнае имената на живеещите в стая 48. Според списъка в нея с настанени трима наши атлети - Росен Карамфилов, Мартин Василев и Тони Велков. Тримата пристигнаха вчера с последната група българи, но до късно снощи преминаваха процедурите по акредитация. Мистерията се засилва от факта, че според доц. Миланова, която води атлетите ни на Игрите, тримата не са спали в тази стая. Общо 6 души от атлетиката са получили ключовете за две стаи - № 48 и № 56, но стая 48 не била използвана.
 
Росен Карамфилов е бивш световен рекордьор за деца на гюле, Мартин Василев е състезател на чук, а Тони Велков – който е син на треньора Альоша Велков - на скок дължина. По време на инцидента тримата бяха на първа след пристигането им тренировка на стадиона на Военномедицинска академия в Белград. Дори и да не са спали в тази стая, на тримата е възможно да бъде потърсена отговорност, тъй като те са записани в официалния списък като живеещи там. Техните имена и номерът на стаята са предадени на допингслужбите, които изискват стриктна информация за всяка промяна в настаняването на спортистите по стаите. 
 
Случаят все още се изяснява. Не е ясно дали спринцовките не са останали от предишни обитатели. Със сигурност стаята не е била почистена, когато вчера атлетите ни са пристигнали. Според очевидци в кошчетата още тогава е имало празни кутии от сокове, салфетки и стари найлонови пликове. Стаите не се почистват всеки ден, а през два дни. Тогава се сменят чаршафи, хавлии и се чистят кошчетата за боклук. 
 
Според разпоредбите на ФИСУ и ИААФ в стаите не могат да са правят медицински процедури. Има точно определени кабинети за тази цел. Подобни процедури не могат да се извършват и от неспециализирани лица, а в цялата БГ делегация доктор няма. В Белград сме само с един масажист към баскетболния ни тим. Той обаче не е правоспособен (а и няма право) да бие инжекции, още повече по стаите. Самият физиотерапевт към тима на Тити заяви, че не е влизал в тази стая и не знае нищо за инцидента.
 
Отсъствието на медицинско лице при нашите допълнително усложнява случая и на практика е предизвикало разследването заради изоставените спринцовки. До тръгването на баскеттима ни за мача срещу Португалия във Връшац все още допинг службите на Игрите не бяха контактували с делегацията ни.
 
Нищо чудно медицинските власти на Универсиадата да изследват остатъците по спринцовките и да се опитат да установят субстанцията преди да предприемат следващи мерки, твърдят запознати. Засега обаче, освен запитването на служителя по сигурността в офиса ни, няма официална реакция от страна на ФИСУ по случая.
 
Според треньора по атлетика Георги Димитров, инцидентът може да причини големи неприятности на българите. „И без това ни дебнат денонощно, все сме им в устата, тъй че сега само това чакат. Може да е нещо безобидно, но тъй като са ни нарочили за вечните грешници, сега пак ще се мъчат да ни изкарат по-черни от дявола” каза Димитров, който многократно в своята кариера се е парил от напористи допингченгета. Наставникът на Ваня Стамболова смята, че да оставиш спринцовки в кошчето на стаята си е пълен непрофесионализъм, дори демонстрация на безпардонност и наглост./БЛИЦ