Андре Агаси разкрива в автобиографията си, че през 1997 г. е употребявал метамфетамин, което освен синтетичен наркотик е и психостимулант. Още повече той споделя, че е излъгал тенис властите, че приел веществото несъзнателно, след като се провалил на допинг тест. Скандалът от началото на деня достига големи размери, като от антидопинговата агенция заявиха, че започват разследване срещу Андре. 

Агаси не е първият голям спортист, забъркан в срамен допинг скандал. БЛИЦ ви предлага най-известните случай:

Марион Джоунс
Най-големият скандал с допинг в атлетиката се случи с една от най-симпатичните състезателки. Всичко започва, когато първият й съпруг Си Джей Хънтър се оплака, че треньорът на Марион му давал неизвестни за него медикаменти. Съмненията се пренесоха и върху нея. Вторият скандал с името й е свързан с втория й съпруг Тим Монтгомъри, който също бе хванат с допинг. През 2008 година Джоунс бе осъдена на 6 месеца затвор за лъжесвидетелстване по разследването на аферата "БАЛКО", след като заяви, че никога не е ползвала допинг. По време на процеса лекоатлетката призна, че е употребявала забранени вещества. Впоследствие някогашната звезда е лишена от рекордните 5 олимпийски медала, спечелени в Сидни 2000 (3 златни и 2 сребърни), а всичките й резултати след септември 2000 г. са заличени. 

 

Диего Марадона
Звездата на Аржентина даде положителна проба за кокаин и бе наказан от  Италианската футболна федерация да не играе 15 месеца през 1991 година. След това се провали на друг тест по време на Световното първенство в САЩ, когато в организма му бе намерен ефедрин. Поради тази причина легендарният играч пропусна мача с България, спечелен от “трикольорите” с 2:0 в груповата фаза. През 2004 година лекарите едва спасиха живота му, след като бе приел свръхдоза наркотик. Падението му продължи няколко години, като едва отърва живота си (на снимката в ляво). В момента Марадона е чист и класира Аржентина за Световното в ЮАР.

Мартина Хингис
Красивата швейцарка даде положителна проба за кокаин на “Уимбълдън” през 2007 година и бе наказана за две години. Мартина обяви, че е невинна, казвайки: “Никога не съм взимала наркотици и съм 100 процента невинна. Не искам да се боря с антидопинговата комисия и се оттеглям” (снимка от пресконференцията). Наказанието й изтече миналата седмица, но тя обяви, че не планира да се завръща.

Адриан Муту
Румънецът е известен не толкова с играта си колкото с постоянните скандали. През 2004 година бе наказан за седем месеца след положителна проба и Челси го уволни. Наскоро ФИФА го задължи да плати 13,4 милиона паунда компенсация на “сините” от Лондон, но нападателят на Фиорентина спечели при обжалването.

Марк Боснич
Още един играч на Челси бе замесен в скандал с допинг. Австралийският вратар бе наказан за девет месеца през 2003 година, след като в пробата му е открито наличие на кокаин. Марк заяви, че някой е сложил наркотика в питието му, но въпреки това бе изгонен от клуба.

Дуейн Чембърс
Също като Агаси британецът разкри в скандална автобиография, че е ползвал над 300 вида забранени вещества. От Международната федерация по лека атлетика се бяха заканили да го накажат за уронване престижа на спорта, но се отказаха. Чембърс даде положителна проба за седем забранени вещества през 2003 г., сред които кръвен допинг и тестостерон. Наказанието му изтече в началото на годината и Дуейн направи приличен сезон.