Бившият български щангист Николай Пешалов се кандидатира за депутат в хърватския парламент. Той е на второ място в листата на Социалистическо-работническата партия в 10-и изборен район.
 
41-годишният тежкоатлет се състезаваше за България до 2000 г, а след това вдигаше за Хърватия. За България той спечели сребърен (Барселона`92) и бронзов (Атланта`96) олимпийски медали. Като състезател на Хърватия стана олимпийски шампион (Сидни 2000) и взе бронз от Атина 2004.
 
“За хърватите е по-добре да не влизат в Европейския съюз. Откакто България стана член на ЕС, цените се повишиха, а заплатите са ниски. Страната е слуга на собствения си дом. Други държави нареждат какво да се яде, как да се живее, кога да се спи, къде да се спи ...”, заяви Пешалов пред хърватските медии.
 
“Аз съм на 41 години и 30 години съм прекарал в залата. Много е трудно положението. Не е възможно да се тренират децата и да се търсят върхови постижения без държавна помощ. Как спортистите да живеят без заплащане. Не може да ядеш фъстъци и да бягаш 100 метра за 8 секунди. Нещата трябва да се променят, защото ще стане още по-лошо”, допълни бившият щангист.

pesalov_srp1.jpg