Австралиецът Нийл Робъртсън спечели първото издание на снукър-турнира World Open в Глазгоу след победа над трикратния световен шампион Рони О'Съливън. 28-годишният състезател спечели убедително с 5:1 фрейма, като демонстрира изключителна игра от началото до самия край на мача.
 
Ракетата, както е наричан О'Съливън, пропусна чудесна възможност да спечели първия си ранкинг трофей след този от "Шанхай Мастърс" през миналия сезон. Това бе и негов пети финал в турнира, като англичанинът може да се похвали само с една победа през 2004 година.
 
За успеха си в Глазгоу действащият световен шампион ще прибере чек в размер на 100 000 паунда, а О'Съливън ще се примири с 40 000 паунда и премията от 4 000 паунда за най-силен брейк в турнира. Както е известно, Рони реализира рекордния си десети максимум от 147 точки при победата с 3:0 части над Марк Кинг в самото начало на турнира.
 
След обновяването на световната ранглиста новият-стар шампион в Глазгоу Нийл Робъртсън ще заеме и лидерската позиция, а Рони ще се придвижи с две места напред и ще окупира четвъртото място.