Ръководството на Българския стрелкови съюз даде първата си пресконференция, след като получи лиценз от международната федерация на 25 ноември. Председател на Съюза е Мария Гроздева, а на брифинга днес присъства Валери Григоров, спортният директор Димитър Тодоров и треньорът на един от асовете в стрелбата Антон Ризов - Веселин Петков.

"Изостанахме две години, състезателите не знаеха накъде да поемат заради всички неуредици около родната стрелба. Имаме тежката задача да съвземем стрелбата и да я върнем на върха. Догодина ни предстоят Европейско и Световно първенство, а в момента дори нямаме офис, администрацията ни работи там, където има интернет. Започваме от нулата, но ще се справи. Надяваме се на помощта от министерството на спорта, което и до момента ни помогна достатъчно. Целта ни е да осигурим нормално финансиране и бюджет за елитните ни състезатели, както и за още 5-6 души", заяви Димитър Тодоров.

"Ще играем по правилата. Ако ще повтаряме старото ръководство, по-добре да не се захващаме с тази дейност. В момента в Български стрелкови съюз членуват 22 клуба с общо 33 състезатели. В предишната федерация имаше 36 клуба, от които съм сигурен, че работещи са били не повече от 15. Нашата цел е не да създадем 100 или 200 клуба и да се повтори Олимпиадата в Лондон. А да имаме 10 или 20 клуба, но да носят медали", добави спортният директор на новата организация.

Треньорът и съпруг на Мария Гроздева - Валери Григоров, взе отношение по скандала с последното състезание в Сърбия. На него състезатели на Тракия (Пловдив) са били вписани като членове на Параолимпийската ни асоциация и след проверката са били спрени от участие. За спирането им бе обвинена Мария Гроздева: "Това са неверни и долни лъжи. Видите ли, Мария като видяла, че губела, отишла и задраскала състезателите на Тракия (Пловдив) от списъците. На предишния ден, на техническата конференция отидохме да платим таксите. Попитаха ни защо плащаме две отделни такси, като представяме една федерация. Ние им казахме, че състезателите на Тракия (Пловдив) не се водят към Български стрелкови съюз. Сръбската федерация провери и видя, че те са картотекирани към Параолимпийската ни асоциация и ги извадиха от списъците. Решението дали да участват или не е на Сръбската федерация, а не наше или на Мария Гроздева, както опитват да изкарат."

На въпрос, дали след скандалите Тракия (Пловдив) може да бъде приет като член на Българския стрелкови съюз, спортният директор Димитър Тодоров завия: "Трябва да се урегулират отношенията, но с този тон и твърдения, които отправят към нас, на този етап това няма как да се случи. Това да пратиш здрави състезатели, картотекирайки ги в Параолимпийска асоциация оставям без коментар. Най-малко погледнете моралната страна на нещата. Ако наистина бяха с проблеми, щяхме да ги приветстваме, дори имаме такава идея - как да развием хората в неравностойно положение." По същата тема Валери Григоров добави: "Дори и да бяха членове на Български стрелкови съюз щяхме да ги изключим за уронване на престижа след действията им на състезанието в Белград."

"След въпросната надпревара в Белград ми се обаждат деца и майки и плачат. Защо ли?! Защото останаха извън състава за турнира, а на тяхно място отидоха състезателите на Тракия Пловдив, които в крайна сметка представяха Параолимпийската асоциация. Не искаме тези неща да се повтарят", допълни Валери Григоров.

Един от големите проблеми на Български стрелкови съюз е липсата на имущество, мишени, оръжие, облекло и всичко необходимо за извършване на спортна дейност. Надеждите са, че държавата и министерството на спорта ще успее да помогне, предавайки цялото имущество от старата федерация на новия Стрелкови съюз. "Не искаме да ни отпускат пари, които и без това ще бъдат в тежест на министерството на спорта, за нещо, което вече е налице. Абсолютно всичко се води на старата федерация, която обаче не извършва дейност. Надяваме се, че целият инвентар ще ни бъде прехвърлен, за да можем да се готвим нормално, а не по първобитен начин. Сега състезателите ни са принудени да стрелят по хартиени мишени, имат оръжия, които клубовете им са осигурили. С помощта на министерството се надяваме всичко да се разреши", завърши оптимистично Григоров./БЛИЦ