За да бъдеш изключителен спортист, се иска много повече да си талантлив и сериозен в тренировките. В повечето случаи всичко се свежда до това колко корав характер носиш. В случая с най-известния ни плувец в маратонските дисциплини Петър Стойчев е точно така. Новият спортен министър, спечелил почти всичко в кариерата си, е със суров нрав. В някои отношения той даже е деспотичен.

От една седмица Петър Стойчев се поти, но не усеща никакъв хлад около себе си, защото просто не е във водата, където премина значителна част от живота му до момента. Той се пече на бавен огън, пременен като манекен, в
 MARIA 2_1.jpg
баровски
костюм,
 
с излъскани до съвършенство чепици. И с маниери, зад които се подава почти двуметровата му осанка на джентълмен. Говорим все пак за новия министър на физическото възпитание и спорта в България, за наследника на Свилен Нейков, който пое щафетата с протекцията и с поканата да влезе в служебното правителство.
Знаменосецът на нашата олимпийска делегация от летните игри в Пекин 2008 нашумя напоследък по две причини, които провокираха обществен интерес. Първата бе титаничния му сблъсък с шефката на федерацията по художествена гимнастика и съпруга на легендата на футболния “Левски” Наско Сираков – Илиана Раева. Бившата грация от златното поколение на Нешка Робева не се поколеба да ухапе Стойчев моментално, след като бе оповестено, че застана начело на спортното ведомство.
„Стойчев е едно недоразумение, шокирана съм“, откъсна направо живо месо от и без това напрегнатия, че плува в непознати води бивш рекордьор на Ламанша. Повод за жлъчността на Раева бе общият кокал, който и тя, и световният шампион в маратона от първенството на планетата в Шанхай през 2011 г. държат на всяка цена да захапят – комплекс „Спартак“.
Роденият в Момчилград плувец е на път да се сдобие с аренда на басейна и прилежащите му части, но целта му е да го постигне еднолично, без друго съдружие. Всъщност, за самия скандал и за обвиненията, че е източвал Плувен клуб “Левски”, вестник “ШОУ” писа първи и единствен преди няколко броя.
„Илиана Раева може и да е добър човек, да е добър специалист, но това не е достатъчно да ме убеди, че трябва да работя съвместно с нея“, отвърна подобаващо на атаките Пешо Плавника.
Другата причина, която му докарва дискомфорт в последно време и заради която го притискат медиите, е родствената му връзка с президента на ПФК “Левски” Тодор Батков.
 
Адвокатът е
кум на Стойчев
 
и спонсорира всичките му стартове в продължение на години. Плувецът чистосърдечно признава, че ако не е била подкрепата на мустакатия Батков, той не би могъл дори да се доближи до успехите, с които днес толкова силно се гордее. Нападките към маратонеца обикновено са концентрирани в една посока. Упрекват го, че дълбоко в себе си винаги се е водел от личния интерес и че никога не прави и една стъпка напред, ако преди това не е убеден, че лично ще му донесе изгода. В тази посока са и приказките по адрес на връзката между Стойчев и Батков, която била любов по сметка от страна на иначе много талантливия да създава близост и да декларира уважение спрямо по-възрастните и по-проспериращите от него околни. „Не съм поканил нарочно Тодор за мой кум. Това е абсолютно невярно и искам веднъж завинаги да стане ясно. Той знаеше, че си имам сериозна приятелка и че намеренията ни са да узаконим връзката си и да създадем дом и семейство. Предложи сам да ни кумува“, оправдава се ненужно 36-годишният нов министър на спорта на България.

Извън темата с Батков и скандалните отношения с открити искри по оста Петър Стойчев – Илиана Раева, хората знаят прекалено малко за личния живот на големия плувец. Той винаги е пазел ревностно пространството, което му принадлежи извън басейна и откритите води. Там обаче може да се окаже, че е прекалено интересно, колкото и на пръв поглед да не е така. Онези, които познават отлично Пешо, го определят като същински деспот у дома. Не давал на жена си да каже „гък“, камо ли да вземе отношение, да изрази лично мнение, или да опита да му се наложи за каквото и да било. Бившата националка по синхронно плуване Ася Анастасова била по-тиха от мушичка и приела това си поведение от годините, в които двамата станали гаджета и заживели заедно. Свикнала вечно Петър да бъде прав за всичко, той да е наясно кое е правилно и кое не, той да се произнася по важните въпроси във връзката им.

Петър и Ася Анастасова са заедно вече повече от 13 години. Сватба обаче вдигнаха едва през 2007 г. Вечно вглъбеният в първото място маратонец не случайно избрал тогава и датата – 11.11. За да му върви и да е постоянно на върха. Говори се, че помпозното тържество във Военния клуб в София, което събра под един покрив близо 200 гости, е финансирано изцяло от Тодор Батков и съпругата му Здравка. Кумовете уважили до последното желание на влюбената двойка, т.е. съобразили се с всяко нещо, което предпочел да съпровожда най-светлия ден в живота му Петър. Така например Стойчев и булката му прекрачили прага на Военния клуб, докато отпред пред входа звучала на живо изпълнена родопска музика – любимата на бившия рекордьор по преплуване на Ламанша от детските му години в смолянското спортно училище. Сватбата била наистина уникална, но злите езици в София мълвят, че няма как да е било другояче, когато е
 
погълнала близо
100 000 лева!
 
Дали това е така, или е плод отново на въображението на враговете и завистниците, от които Пешо не може да се отърве в кариерата си, е отделен въпрос. Ася и Петър се запознали именно на басейн „Спартак“, който той сега се опитва да докопа със зъби и нокти. Кой знае, може би в него звучи и една макар и нищожна сантиментална нотка, че благодарение на този комплекс той има толкова здраво и щастливо семейство. Ася бе сред най-големите ни надежди в красивия спорт синхронно плуване, в който участва в дует заедно със своята близка приятелка и съотборничка – Богдана Зарева. Те влизат в историята на родния спорт като първите представителки на страната ни на олимпийски игри. Това се случва в Атина през 2004 г., когато Ася вече е дала сърцето си на Пешо. След това тя решава да прекрати кариерата си под давлението на своята половинка, за да може да му се отдаде напълно и изцяло само на него. Анастасова приема с охота, защото за нея грижите за любимия й мъж са над всичко. Жертва не само страстите си в басейна, но и професионалните си амбиции след това. Тя завършва НСА „Васил Левски“ с профил спортна журналистика. Петър веднага й подсигурява работно място, за което мнозина биха могли само да мечтаят. Назначава я в спортния отдел на вестник „Стандарт“ – медия, зад собствеността на която стои лично г-н Тодор Батков. Момичето обаче не се държи грандомански, напротив. Мълчалива е, възпитана е, вписва се в колектива и бързо създава добри контакти. Започва и да пътува, навлиза в занаята и все повече й харесва. Това обаче не се харесва особено на Стойчев, който иска бъдещата му жена да е на неговите услуги 24 часа в денонощието, а не да ходи в командировки, или да дава изморителни късни дежурства. Нали трябва да има кой да му готви, кой да му слага и вдига масата, кой да му стяга багажа и да пуска перални преди поредното пътешествие на друг континент. Стойчев пътува много, това е моментът на най-силните му години в маратонското плуване.
MARIA_1.jpg
 
Петър бил
страшен
ревнивец,
 
такъв, който цепи минутата на две, за да е сигурен къде по това време е съпругата му. Не й давал да излиза, не бил много във възторг, когато се виждала с приятелки. Постепенно на нея все по-рядко й се ходело в женска компания и все по-често се оправдавала, че Петър има нужда тя да си е вкъщи. В същото време самият той като мъж не оставал безразличен за хубостта, с която бил заобиколен. Шушука се, че дори е имал вземане-даване с известна телевизионна наша журналистка, която визуално има нещо общо със законната му половинка и която впоследствие пристана на свой колега и дори го дари с наследник. Това обаче никой не се наема да гарантира дали е достоверно на 100%, или е било по-скоро невинен и платоничен флирт в открити води, останал далеч в миналото на плувеца.

Ася не се оплаква. Върши всичко тихо и незабелязано. Говори за Петър с огромен респект и страхопочитание. „Петър е много изморен, Петър е така изнервен, Петър има нужда от силна храна, на Петър му трябва здрав сън и почивка, защото трябва да бъде възстановен“, нарежда съпругата на 11-кратния пореден носител на Световната купа по плувен маратон. По същия начин се гледат и двете деца на фамилия Стойчеви. Грижите за тях са предимно върху крехките рамена на къдрокосата блондинка. Тя все пак не е лишена от възможността да се занимава и с нещо странично, но само, когато й остава време и ако въобще й остава такова. Ася понякога се занимава с часове по аеробика в столичен клуб, има амбиции и за водна аеробика, както и за треньорски курсове по синхронно плуване. Но това минава през стопанисване на басейна „Спартак“ от нейния любим мъж за в бъдеще. Засега тя предпочита да стои в сянка и да гледа малчуганите, които й изпиват почти цялата енергия. Дъщерята на семейството Стефания ще навърши пет годинки през лятото. Синчето Петър пък няма още две годинки. Неговото раждане обнадежди плувеца, че наследникът му ще продължи славната диря на Стойчеви, защото проплака точно в 11 часа и 11 минути на 16 декември 2011 г.

Другата необичайна мания, която споделят Петър и Ася Стойчеви, е свързана най-вече с крутите мерки и изисквания, които те имат към храната. Плувецът и половинката му са нечувани педанти по отношение на продуктите, които влизат в дома им открай време. Пешо спазваше железен режим още като състезател, но Ася не остава по-назад и даже е много по-запалена от него. В Стойчеви се консумират единствено
 
чинно
проверени
биопродукти
 
Не се поема никаква захар, никакво бяло брашно, тестени изделия, бял ориз, бял хляб и т.н. Г-жа Стойчева е толкова съсредоточена да не допусне някоя грешка, че бди като орлица и над двете си дечурлига, които до момента все още не знаят какво е това шоколад. Никога не са вкусвали нещо сладко и се хранят под строг режим, по час и по ден, със сериозен прием на всевъзможни семена, ядки, продукти от пълнозърнесто брашно, млека, които се пазаруват точно от едно определено място. Децата на семейството са инструктирани никога и за нищо на света да не се подлъгват да приемат нещо сладко, когато ги черпят възрастни хора, били те и приятели на майка им и баща им. Самата Ася пък се сърди жестоко, ако някой дръзне да наруши заповедите й и да има неблагоразумието да подаде залък в устата на Стефи, или Петър-джуниър, което тя не е позволила. Въобще, шантава работа, ама може би типично в стила на големите шампиони, които по принцип винаги носят по нещо не съвсем нормално в себе си. В крайна сметка как живее и как разбира живота си Петър Стойчев, няма нищо общо със задълженията му на спортен министър.
ВАЛЯ ЛЕНКОВА