Руснакът Сагид Муртазалиев реши да последва примера на президента на Българската федерация по борба Валентин Йорданов и да върне олимпийския си златен медал. Неговата постъпка също е протест срещу решението на МОК да извади борбата от програмата на олимпийските игри през 2020 г.
 
“Трябва да призная, че това беше трудно решение. След известно обмисляне реших, че трябва да последвам примера на Валентин Йорданов”, заяви Муртазалиев, който спечели олимпийска титла в свободната борба на игрите в Сидни през 2000 г.
 
Той допълни, че е изпратил писмо до президента на МОК Жак Рох, в което протестира срещу изваждането на борбата от олимпийската програма. Спортни суперсили като Русия и САЩ също се обявиха против решението на МОК. Япония организира онлайн подписка в подкрепа на един от най-старите спортове.
 
Борбата и още седем спорта трябва да се борят за едно място в програмата за олимпийските игри през 2020 г. Изпълкомът на МОК ще се събере в Санкт Петербург през май, за да определи кои от кандидатите ще бъдат разгледани и гласувани на сесията в Буенос Айрес през септември.
 
“Чувствам, че трябва да участвам в запазването на борбата в олимпийските игри”, обяви 38-годишният Муртазалиев, който в момента е депутат от парламента на Дагестан.