Изслушването на Петър Петров, изпълнителен директор на дружеството "Академика 2011", бе първа точка от дневния ред на Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание. Той информира, че още шест милиона лева ще бъдат вложени в "Арена Бургас", след като преди няколко седмици се разбра, че залата е направена некачествено. За нея бяха похарчени 63,8 млн. лева до този момент, като първоначално сумата трябваше да е около 38 млн.

"С решение на Министерския съвет капиталът на дружеството беше увеличен в началото на тази година с 6 млн. лв., които са за развитие и довършване на "Арена Бургас". Което означава да се закупи техника - мотокари, електрокари, вишки. Има помещения, които са оставени да се реши какво ще с прави с тях. Има възможност за изграждане на ресторант, фитнес, спа център, магазин, който може и да е склад. Те са предвидени за отдаване под наем, за да се извлича пълният капацитет от залата, тъй като все пак "Академика 2011" е търговско дружество", каза Петров.

"Имаме насоки от министъра на младежта и спорта Димитър Илиев и ми беше наредено да извърша проучване за сегашното състояние на залата. Събрана е информация от федерациите по волейбол, баскетбол, лека атлетика, художествена гимнастика, бокс, бобра. Запитахме ги какво е необходимо да се закупи към днешна дата, за да може там да се провеждат международни състезания. Министърът е уведомен, ще проведем срещи с федерациите, за да видим кога се планира там някакво международно събитие", добави той.

"Към момента модулната система за лека атлетика беше монтирана, има 4 мм отклонение, а за световни първенства по лека атлетика трябва да са до 3 мм. Това се отстранява", каза директорът на "Академика 2011".

"Всеки елемент е доставен със съответния сертификат от българските и международните федерации. Сертификатите са актуални и към момента. Залата е въведена в експлоатация и има акт 16".

"Получих насоки да извърша проучване към сегашния момент от федерациите по волейбол, баскетбол, лека атлетика, художествена гимнастика, борба и др., за да установим какво би било необходимо да се закупи допълнително, за да се подобри експлоатацията на залата. Всяка допълнителна модернизация обаче зависи от конкретна заявка за провеждане на дадено събитие от най-висок ранг", допълни Петров.