Нападателят на националния хокеен тим на Русия и капитан на „Вашингтон“ в НХЛ Александър Овечкин оглави за първи път класацията на „Форбс“ за шоу-бизнес и спорт в Русия.

По данни на списанието доходите на звездата на „Кепиталс“ се оценяват на 14 млн. долара.

Овечкин е неизменно в топ 5 на класацията от 2009 г . насам, но за пръв път заема първото й място. През миналата година той бе на четвърта позиция, отстъпвайки на популярните изпълнители Филип Киркоров, Григорий Лепс и Тимати, които сега са веднага след него.

Лидерката от предишни години Мария Шарапова отстъпи на 19-о място след дисквалификацията си за употреба на мелдоний като доходите й намаляха 7 пъти – от 21,9 млн. до 3 млн.

Позицията в рейтинга на „Форбс“ се определя от три фактора – годишния доход, вниманието и интереса на медиите към дадения човек, и влиянието му в Интернет. Ако класацията бе само по доходи, то първите три места щяха да заемат все хокеисти, играещи зад Океана - Овечкин, Евгений Малкин (9,5 млн.) и Сергей Бобровский (8 млн.), като последните двама сега са съответно 6-и и 8-и.

Освен тях и Шарапова, в звездната класация място намират и футболистите Алексанър Кокорин (16-и с 4 млн.) и Игор Акинфеев (27-и с 3,2 млн.), фигуристът Евгений Плюшченко (28-и с 3,2 млн.), шахматистът Сергей Карякин (35-и с 0,6 млн.), ММА-боецът Фьодор Емеляненко (37-и с 2 млн.) и др.