Държавното обвинение стисна с железни клещи и скандалите в българската федерация по вдигане на тежести (БФВТ). Софийската районна прокуратура (СРП) образува досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери срещу неизвестен извършител.

Целта на разследването е да се изясни дали в периода 1 януари 2007 г. - 1 септември 2009 г. неправомерно са били похарчени 406 000 лева.

"Досъдебното производство е образувано, след като при нас са постъпили сигнали от министър Свилен Нейков и от Антон Коджабашев. По случая предстоят множество разпити. Назначили сме и счетоводни експертизи", обясни пред "Труд" Руси Алексиев, заместник-ръководител и говорител на СРП.

Магистратите се заеха със случая, след като спортното министерство им предоставило доклада на вътрешния инспекторат за нарушенията, извършени от федерацията по вдигане на тежести. След доклада на инспектората, който разкри злоупотреби за над 1 милион лева в централата, ведомството на Нейков поиска от БФВТ и нейния президент връщане на неправомерно похарчените пари.

"В хода на проверката Коджабашев е дал обяснения, но той със сигурност ще бъде разпитан повторно", подчерта прокурор Алексиев.

Според него на този етап не било наложително министър Свилен Нейков да бъде викан при обвинителите, тъй като той нямал нищо общо с предмета на разследването. /БЛИЦ