Грешка на редовния доставчик на хранителни добавки за националния отбор вероятно е станала причина да избухне поредния скандал в щангите. Това съобщиха пред БЛИЦ експерти. По-рано през деня стана ясно, че 11 национали са с положителни допингпроби заради забраненото вещество станозолол.

Министърът на спорта Красен Кралев свика заради проблема спешна среща в кабинета си. Хората от федерацията по вдигане на тежести са се оправдали с това, че от 4 години работят с фирмата – доставчик и никога през този период не са имали проблеми от такова естество. „Най-вероятно ще се окаже, че доставчикът е объркал партидите. Изпратил е грешната пратка на националния отбор, вместо в някоя фитнесзала, обясниха експертите пред БЛИЦ. - Честа практика е в тези фитнесзали да се пускат „замърсени” препарати, за да се търси по-бърз и по-силен ефект. Знаете, че младите хора искат за нула време да изградят супер тяло. Това с „чисти” добавки няма как да стане. За съжаление потърпевши от гафа на доставчика сега са елитните ни щангисти.”

Във федерацията и в министерството се обърнаха вече към главния прокурор, за да разследва случая. „Отдавна предупреждаваме, че трябва да се внимава с хранителните добавки. Със сигурност сега ще има санкции от страна на световната федерация, а и от наша страна също, коментира Красен Кралев. - Правим всичко възможно, за да вземем мерки и да се установи дали при производството, в сладовите помещения и в търговската мрежа има такова вещество. Тези хранителни добавки, за съжаление, се намират свободно по фитнесзалите. Взимат ги млади хора, което е лошото.”

Засега законът не предвижда санкции при използване на „замърсени” добавки. Експертите са категорични, че за да се избегнат такива грешки, са нужни спешни промени в законодателството. Екипът на спортното министерство вече подготвя национална стретегия за борба с допинга.

Ето и имената на 11-те щангисти, в чиито проби е установено наличието на станозолол:

МЪЖЕ:
Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов, Стоян Енев и Ивайло Филев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг)

ЖЕНИ:
Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг) и Милка Манева (63 кг).