България има три финала в първия състезателен ден на Световното първенство по художествена гимнастика в японския град Китакюшу. Боряна Калейн ще участва на финалите на обръч и топка, а Татяна Воложанина е финалистка на топка.

Калейн влезе на двата финала с четвърти по сила оценки. На обръч тя получи оценка от 25.200 точки, а за изпълнението си с топка 26.550 точки.

Във временното класиране за многобоя Боряна Калейн също е четвърта с 51.750 точки, но това е съвсем условно, защото в сбора ще влязат трите най-високи оценки на гимнастичките, а най-ниските оценки на всяка ще паднат.

Татяна Воложанина прави изключително силен дебют и на своето първо участие на Световно първенство се класира на финала на топка с много силна игра, оценка от 25.450 точки, която е осма по сила.

На обръч тя получи 23.550 точки и остана 13-а в подреждането. Воложанина има сбор от 49.000 точки, заемайки временното 9-о място в квалификацията за многобоя.

Финалите на обръч и топка започват днес от 13.15 часа българско време и ще бъдат предавани пряко по БНТ 3.

Според регламента първите осем на всеки уред (по две от държава) се класират за финалите на уредите. Финалът в многобоя ще бъде в събота (30 октомври). В него могат да участват състезателки, които са изиграли 3 или 4 съчетания в многобоя, като за всяка се вземат трите най-високи оценки, а най-ниската отпада.

Първите 18 от квалификациите се класират за финала на индивидуалния многобой, където всичко започва от нула. Във финала за многобоя се оформят два потока - поток Б от 10-о до 18-о място и поток А от 1-о до 9-о място. Всичките 18 гимнастички играя по 4 съчетания.

 

ОТЛИЧНО НАЧАЛО ЗА НАШИТЕ МОМИЧЕТА!!! БОРЯНА КАЛЕЙН НА ДВАТА ФИНАЛА ДНЕС, ТАТЯНА ВОЛОЖАНИНА ВЛЕЗЕ ВЪВ ФИНАЛА НА ТОПКА ПРИ...

Публикувахте от Българска федерация художествена гимнастика - Официална страница в Сряда, 27 октомври 2021 г.