Конкуренцията е ключът към олимпийския триумф на Боряна Калейн. Това oбясни в студиото на "Тази сутрин" президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева. 

На Игрите в Париж Калейн спечели сребро в индивидуалната надпревара. Пред bTV Раева разказа, че до последно не е било сигурно дали тя и Стилияна Николова ще пътуват за френската столица, тъй като квотите не са поименни.

"Аз и ръководството на националния отбор взехме решение, че няма значение, че Боряна и Стилияна са си извоювали квотите. Появиха се Елвира Краснобаева и Ева Брезелиева и им казахме, че тези, които са най-добри тази година, те ще участват. Елвира влезе с гръм и трясък, стана шампион на 16 години. Поставихме справедлива основа - да дадем шанс на всички да отидат на най-големите състезания. Елвира вървеше много силно, светът се прехласна по нея. На европейското казахме, че тази, която играе по-добре, ще отиде в Париж. След това дадохме шанс на Елвира да отиде в Милано на Световната купа. Ако Елвира беше победила, щяхме да изпратим нея, въпреки че Боряна показа много силна игра на европейското. Дадохме шанс сами да се преборят. Това е ключът към формата на Боряна Калейн. Тя усети, че не е сигурна за нейното участие", разкри Раева.

Тя не спести суперлативи за представянето на Боряна, която игра в Париж без грешка и триумфира след тежък период.
 
"Боряна Калейн направи нещо, което съм мечтала да направи българска състезателка. Тя направи такава уникална изолация от страничните фактори - съдии, състезателки, полицията. Тя направи най-важното за един състезател, който знае как да стигне до целта и има необходимия опит. След нейната абсолютна драма в Токио, тя мина през един много тежък път. Беше на косъм да се откаже, 3 месеца беше извън залата, имаше класически бърн аут. След като си почина, Боряна се върна като нов човек", сподели Раева.

Президентът на БФХГ разказа и историята на съчетанията, с които Калейн спечели медала и разкри, че в музиката на композицията с лента са включили и псалм от Библията. 

 

Боряна след Олимпиадата в Токио2020 и Боряна след Париж 2024… Както написа режисьорът на филма ПЪТЯТ Андрей Андонов...

Публикувахте от Iliana Raeva в Събота, 10 август 2024 г.

 

 

Другата българска представителка - Стилияна Николова, изненадващо остана извън първите 10 в квалификациите и не участва във финала.

"Самата обстановка и липса на достатъчно опит на такъв голям форум по някакъв начин разклати тази целеустременост. Колкото и да се опитваме да ѝ кажем, че това е състезание като всички останали, тя е интелигентно момиче. Нямаше как да опростим нещата, че тя да не усеща тази отговорност. Към нея очакванията бяха огромни, защото тя беше най-силната гимнастичка в света и осъзнаваше, че може да спечели златния медал, да победи германката", сподели Раева и добави:

"За мен не беше голяма изненада. Вече минах през толкова състезания, видяла съм какво ли не. Осъзнавах, че ѝ трябва път, още малко опит. Не го приех толкова тежко, проведохме един много дълъг разговор. Самата тя преживя много тежко това нещо, но много бързо се изправи след този шок. Беше жестоко да седи в публиката и да гледа килима, за който е мечтала толкова много години. Жестоко е, но аз вярвам и животът ми доказа, че, когато преживееш нещо толкова жестоко, но си отдаден на своята мечта, ще получиш нещо пропорционално. Вярвам в нея, в нейния треньор Валя Иванова, че те се изправиха и са мотивирани да влязат в залата и да работят за следващия цикъл"

Ансамбълът пък остана на четвърта позиция. Във финала момичетата на Весела Димитрова допуснаха грешка в първото си съчетание, но втората композиция представиха перфектно. 

"Не мога да им се сърдя. Който не е участвал, той не е бъркал. Те са човешки същества, живи хора. Нормално е на такъв форум някой да не издържи, да допусне грешка. Във второто съчетание наваксахме, стигнахме до четвърто място, защото това беше нашият скрит коз. Показахме, че сме недостижими. Това е нов стимул за тези момичета за Лос Анджелис", категорична е Раева.