Живата легенда на снукъра Рони О’Съливън спечели четвъртата си световна титла, след като на финала в шефилдския театър ”Крусибъл” победи Алистър Картър с 18:11 фрейма. Преди тазгодишния трофей той бе спечелил шампионатите през 2001 г., 2004 г. и 2008 г.

Геният от Чигуел стана четвъртия състезател, който е печелил четири или повече титли в "Крусибъл". Той изравнява броя трофеи на Джон Хигинс, а пред тях са само Стив Дейвис с шест и отказалият се през миналата седмица от професионалния снукър легендарен шотландец Стивън Хендри със седем. О'Съливън стана и най-възрастният победител на световния шампионат. След като вдигна трофея, Рони успокои феновете си, че няма да напуска снукъра, а просто си взема 6 месеца почивка.

Ракетата водеше след всяка една от сериите - 5:3, 10:7, 15:10, а в последната дори не стигна и до кратката пауза след изиграването на първите четири партии.

На въпрос дали ще преследва рекорда от седем световни титли на Хендри, Рони отговори: ”Не искам да си поставям такива цели. Сега ще си взема 6-месечна почивка, за да бъда със семейството си. Това искам. Тези 17 дни бяха тежки, световното първенство е едно доста дълго изпитание. Като тест за Железния човек. Радвам се, че успях да издържа през цялото това време. Някои хора се съмняваха в мен, но аз им доказах, че не съм приключил. Поздравявам Али. Той направи брилянтен турнир. Моята задача бе да зарадвам хората, да ги забавлявам и мисля, че се справих”, допълни О’Съливън.