Шефът на руската олимпийска делегация в Токио 2020 Андрей Конокотин обяви, че първият вицепрезидент на Международната федерация по гимнастика (FIG) Василий Титов е подал допълнителна жалба заради съдийството на турнира по художествена гимнастика в японската столица.

Както е известно, на Олимпиадата Русия остана без златните медали в състезанията на сингъл и при ансамблите. Израелката Линой Ашрам изненадващо спечели златото при жените, а при ансамблите титлата грабнаха нашите златни момичета. След това Русия се жалва, че техните гимнастички – Дина Аверина (останала втора) и ансамбълът (също втори), са били ощетени от съдиите в полза на техните конкуренти. Президентът на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер-Усманова беше категорична, че случилото се в Токио е било целенасочено със задачата да бъде спряна руската хегемония в грациозния спорт.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Вчера FIG обяви, че е направена повторна проверка на оценките на арбитрите и не са открити нередности. Освен това са констатирани получени заплахи от съдиите в дните след турнира по художествена гимнастика на олимпийските игри.

„Знам, че Василий Титов не е изчакал вчерашното изявление на FIG и от руска страна е внесъл допълнителен протест, който трябва да бъде разгледан от Изпълкома на организацията. Той, както и всички в Русия, не е доволен от отсъствието на съдържателна реакция от страна на международната федерация. Ние считаме за справедливо да задействаме всички достъпни ресурси, за да получим обяснение и обосновани отговори. Продължаваме да работим и непрекъснато оказваме подкрепа, в това число юридическа и дипломатическа, на нашите колеги от гимнастиката. Намираме се в постоянен контакт с нашите представители към FIG”, заяви Конокотин за сайта на Руския олимпийски комитет.