Председателят на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер направи остро изявление пред медиите в родината си, с което почти в прав текст обвини съдиите на олимпийските игри в подкрепя на България във финала на ансамблите.

Както е известно, тази сутрин Златните момичета ни донесоха трето злато от Токио 2020. Те спечелиха надпреварата с общ резултат 92,100 точки, докато Русия остана на второ място с 90,400. Бронзът взе Италия с 87,700. Така за първи път от Сидни 2000 рускините останаха без златен медал при ансамблите.

Начален Бонус до 1000 лв. за онлайн казино игри от efbet

“Състезание нямаше. От самото начало ни отнеха две точки. Как, защо? Без никакви видими грешки. Дори президентът на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе определи изпълнението ни на музиката от “Половецкие пляски” като Болшой театър. Дори великият Игор Мойсеев (б.ред. - легендарен бивш съветски балетист и хореограф) е забавял музиката, а ние я използвахме в оригинал. И как завърши това? С такъв ужас”, коментира Винер пред руските медии.

"Съчетанията на българския отбор не бяха чисти, имаше леки грешки. Една десета се отстранява за всяка свита ръка. Те имаха 7-8 десети от такива грешки. Композициите им не са толкова трудни като нашите и темпото не беше същото. А и нашият образ беше представен по-добре! Не споря, че някой би могъл да хареса българския ансамбъл. Особено второто им съчетание. Мога да кажа, че обръчите им са много по-добри от топките. И точно на такива топки незабавно премаха Русия от сметките с една и половина точки. Това е смешно! Преди месец и половина на европейското първенство във Варна Русия победи България, а днес още в първата ротация те набраха солидна преднина, въпреки че съчетанието им с пет топки е много по-слабо", допълни съпругата на руския милиардер Алишер Усманов.

„Провеждането на състезанието по художествена гимнастика на Олимпиадата е пълен провал. Имаше повече протести, отколкото отбори. Това е истински позор. Срам за съдиите, които бяха избрани. Не взимат тези, които имат опит, а тези, които са блеснали в някакъв момент. Считам това за голям провал. На олимпийските игри в Лондон и Рио де Жанейро имаше истински състезания, а не сега не можа да подбера думи, за да опиша случилото се“, продължи Ирина Винер.

"Пряката задача беше да се спре хегемонията на Русия. Трябва да се пише не на Международната федерация, а директно на президента на МОК Томас Бах", завърши легендарната треньорка по художествена гимнастика.

Както е известно, руската художествена гимнастика остана без златен медал и в индивидуалната надпреварата. Там титлата грабна израелката Линой Ашрам, а Дина Аверина остана със среброто. Бронзът взе Алина Харнаско от Беларус.