Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева говори след триумфа на ансамбъла ни на Олимпиадата в Токио. Грациите ни Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова разбиха хегемонията на рускините и спечелиха златото

Това е първа олимпийска титла в историята за българската художествена гимнастика и втори пореден медал от Олимпиади след бронза на ансамбъла ни в Рио 2016.

Раева отвърна и на атаката от Русия, след като председателят на федерацията им по художествена гимнастика Ирина Винер обвини съдиите в Токио в подкрепа на България.

"След дългата хегемония на Русия - нормално е да го преживяват тежко", коментира пред NOVA появилите се обвинения Илиана Раева. 

"През целия сезон отборът ни беше най-силен, но все допускахме някаква грешка и златният медал ни се изплъзваше. На треньорката на ансамбъла казах, че ще го вземем, когато го заслужаваме”, каза Раева.

 Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

По време на съчетанията тя обясни, че се изисква невероятна концентрация и контрол на ума и сетивата. „Това са млади момичета, млади жени. Възпитавали сме ги, учили сме ги, но те носят душички и е нормално да има силно вълнение. Затова толкова трудно преживявах всичко с всяка една, но най-вече с треньорите”, допълни председателят на федерацията ни по художествена гимнастика.

Емоционално Раева обясни, че е отдала години, затова нищо не е било в състояние да я спре - „Моята мечта беше да видя България на върха. България има традиции в този спорт. Трябваше отново да покажем, че е най-силна и най-можеща".

Страната ни се класира на първото място с безпрецедентна разлика от втория и третия. "Ние бяхме с най-сложните съчетания и рискувахме. Сега за първи път ще кажа, досега не съм си позволявала, ние рискувахме много, но рискът ни спечели", категорична е Илиана. 

Тя не скри, че е много щастлива и посвети на всички българи този толкова дълго чакан и жадуван от поколения гимнастички златен медал. "Посвещавам го на всички българи с най-голямата си любов и сърце, с които мога да го дам", каза Раева и добави: "Когато видиш знамето - знаеш каква радост си донесъл на всички българи в България и по света".

"Мадлен Радуканова се разплака след първото съчетание. Какво би бил животът, ако няма болка, ако няма такова страдание, ако няма толкова изстрадано щастие, за да го усетиш с целия му блясък и сила", каза Раева по повод факта, че Радуканова е играла на финала, въпреки болката в крака заради контузия. 

"Това са хиляди часове труд и жертва, за да постигнеш този успех. За да видиш един миг, който е ранг първи. Нямате си представа колко много си заслужава всяко едно лишение, всяка болка, всяка жертва", добави Илиана Раева.