Спортната 2010 година мина под знака на две големи събития – Зимната олимпиада във Ванкувър и световното първенство по футбол в ЮАР. Българите бяхме зрители на Мондиала, а Игрите минаха за над според кубертеновия принцип – важно е участието, като накрая се радвахме, че двамата ни състезатели в шейните са останали живи.

Това не трябва да ни пречи да си припомним спортните успехи от изминаващата година, в които отново ни отсрами борбата. Похвално е представянето на Цвети Пиронкова и Ваня Стамболова, както и на младите волейболисти.

Януари бе слаб месец за света на спорта като цяло. Зимни състезания нямаше, защото спортистите се готвеха за Олимпиадата. Все пак волейболният ЦСКА излезе от групите на Шампионската лига след успех срещу победителя от 2008 година Зенит (Казан) с 3:1 гейма. 11 месеца по-късно “армейците” отново надиграха руския шампион – 3:2 гейма, този път в мач с огромно значение за съперника.

По време на Олимпиадата през февруари български успехи нямаше. Надеждата ни за медал Александра Жекова получи тежка контузия, а на 32 години Евгения Раданова се пребори само за седмото място на 1500 метра.

През март все още бе студено за повечето спортове, но на топло в Доха се проведе световно първенство по лека атлетика в зала. То бе и голямото завръщане на Ваня Стамболова, която взе бронз на 400 метра.

Два от най-силните за България спортове – борбата и щангите, ни донесоха медали през април. 16-годишната Боянка Костова взе сребро от Европейското по вдигане на щанги за жени, като резултатите й бяха световни рекорди за девойки. Седмица по-късно борците спечелиха 5 медала от турнир в същата категория. Станка Златева нямаше конкуренция при жените, а Кирил Терзиев и Радослав Великов останаха със сребро. Михаил Ганев и Димитър Кумчев добавиха по един бронзов медал.

Началото на май у нас премина под знака на футбола – Литекс стана шампион два кръга предварително, а Берое спечели Купата на България за първи път в историята си. В последния ден на месеца Мария Гроздева записа победа в турнир от Световната купа след двегодишна пауза. Олимпийската шампионка от Атина триумфира на 25 метра пистолет в САЩ.

Точно 30 дни по-късно Мария дублира постижението си в Белград. Юни обаче мина под доминацията на две други събития. Първо взехме сребро и бронз от Европейското по бокс в Москва. Медалите спечелиха Тервел Пулев и Младен Манев.
Бомбата на месеца и спортната година като цяло обаче бе представянето на Цветана Пиронкова на “Уимбълдън”. Съвсем изненадващо 22-годишната пловдивчанка стигна полуфиналите на престижната надпревара, след като победи “чудовището” на трева Винъс Уилямс. Цвети потресе света, като заяви, че у нас няма нито един подобен корт, но обедини нацията с представянето си. Като че ли за първи път от футболното лято на 1994-а хората се интересуваха от един спорт и се питаха: “Кога е следващият мач на Пиронкова и къде ще го дават?”

На 1 юли Цветана загуби полуфинала от Вера Звонарьова с 6:3, 3:6, 2:6, но предизвика огромно вълнение за спортните ни фенове.
Представянето на тенисистката даде пример и на останалите спортисти, които записаха добри резултати през месеца. Станка Златева взе злато от турнир от веригата Гран При, а Петър Стойчев остана с бронз на 25 километра от световното първенство по плуване в открити води. На 30-и Ваня Стамболова извоюва сребърен медал на 400 метра с препятствия от Европейското първенство в Барселона, като до последно се бори със силната рускиня Наталия Антюх за титлата.

През август се проведе първата Младежка олимпиада. Щангите показаха, че въпреки скандалите в този спорт у нас се раждат таланти, като Боянка Костова и Георги Шиков станаха шампиони. Георги Цонов остана трети в тройния скок, а четвърти се наредиха Галина Николова (висок скок), Денислав Суслеков (бокс), Йоана Дамянова (джудо) и Джанан Ахмед (борба).
Футболът ни също имаше повод за радост - ЦСКА и “Левски” влязоха в Лига Европа. По-късно в групите “червените” записаха престижна победа като гост на Рапид (Виена) – 2:1, а “сините” биха Гент (3:2) и Спортинг (1:0) и взеха точка от Лил (2:2). Литекс не успя в евротурнирите, но пък взе за първи път Суперкупата на България, като на финала би Берое с 2:1 след продължения.
На 29 август Григор Димитров спечели първата си титла от веригата Чалънджър в Женева, а по-късно още две, които му позволиха да финишира годината на престижното 106-о място в ранглистата.

На световното първенство по борба през септември спечелихме златни медали и в трите стила. След дълга пауза класиците бяха отсрамени от Христо Маринов, а Михаил Ганев триумфира при свободняците. Станка Златева замина болна, но спечели четвъртата си титла.
На световното по художествена гимнастика грациите от ансамбъла извоюваха бронза със съчетанието си на 5 обръча, която накара публиката да стане на крака и да ги аплодира.
Голямата изненада обаче бе чудесното представяне на младежкия национален отбор по волейбол, който остана втори на Европейското първенство. Момчетата на Ники Желязков записаха пет победи срещу сили като Италия, Франция и Холандия, но на финала загубиха с 1:3 гейма от Русия.

Октомври стартира с важна победа на националния ни отбор по футбол. Под ръководството на новия селекционер Лотар Матеус бихме Уелс като гост с 1:0 и запазихме шансовете си за класиране на Евро 2012. В края на месеца Петър Стойчев спечели за десети път Световната купа по плувен маратон.

През ноември българските спортисти се отдадоха на почивка и започнаха подготовката си за новия сезон.

Декември ще запомним с доброто представяне на националите по биатлон. Краси Анев записа върховото в кариерата си 12-о място в старт за Световната купа, а Михаил Клечеров стигна до една 17-а позиция.
През последния за годината месец Кубрат Пулев записа десетата си поредна победа в професионалния бокс. През годината той спечели всичките си мачове, като в пет от тях триумфира след нокаут.