Председателят на Българският олимпийски комитет Стефка Костадинова призна, че е шокирана от новината за отпадането на борбата от олимпийската програма. Както е известно, Изплъкомът на МОК реши да извади най-българския спорт от основните в Игрите и да му даде шанс да се включи като допълнителен. Спортът, който е донесъл 68 олимпийски медала за България, трябва да се конкурира с бейзбол/софтбол, карате, ролкови спортове, спортно катерене, скуош, уейкбординг и ушу за място на Игрите през 2020 година.

"Новината, меко казано, беше шок за мен. Борбата е национален спорт на България. Много спортове, които бяха застрашени да бъдат изкарани от олимпийската програма, останаха. За борбата бяха 100 процента сигурни, че няма да отпадне за 2020 година, но ето, че е под въпрос", каза Костадинова пред БТВ.

"Това не е удар срещу България. Има много държави, в които борбата е водещ спорт. Сред тях са и големите сили като Русия и САЩ. В Изпълкома обаче няма човек от Русия или Америка. Според мен грешката е и на международната федерация по борба. Просто ситуацията явно е била подценена", допълни тя.

"Аз съм положително настроена. Не виждам как борбата ще бъде изкарана от олимпийската програма. Това, че спортът има малък рейтинг не е вярно. Залите на големите първенства са винаги пълни. Смятам, че през май нашият спорт ще се защити достойно в конкуренцията на останалите, които не искам да коментирам, защото е просто несериозно да ги сравнявам с борбата", каза Костадинова.