Новият министър на физическото възпитание и спорта Петър Стойчев отговори на Илиана Раева, която го нападна преди дни, недоволна, че именно той заменя Свилен Нейков в служебното правителство. 36-годишният Стойчев потвърди за оттеглянето си от плуването.

"До този момент в моя живот, това беше спортът, но вече приоритетите са по -различни и тези води са по-дълбоки. Страхове не съм имал и занапред няма да имам. Последните 2,5 години прекарах в Германия, където тренирах и един ден получих обаждане от екипа на президента. Имах цели да продължа, да участвам на световното първенство в Барселона през юли, искахме да атакуваме отново Ламанша. Реших, че България е по-сериозен приоритет, отколкото моята лична спортна кариера", заяви Стойчев при гостуването си в предаването "Тази неделя" по bTV.

"Това е най-трудното решение за един спортист. Аз съм 30 години в плувния спорт. Последните 15 години съм в световния елит. Решението беше мое. Бях по-дистанциран от случващото се в България, отскоро си сложих българска телевизия в Германия, за да виждам какво се случва. Ние, силните хора, можем да покажем на Европа, че България е една силна, стабилна държава и в България има хора, които могат да поемат тази тежест. Няма значение как оценявам работата на Свилен Нейков. Ние сме длъжни като правителство да създадем политически мир и хората сами да преценят на тях какво им харесва", продължи вече бившият плувец.

"Не кандидатствам за басейн "Спартак", а Плувен клуб "Левски" кандидатства за този обект. Столична община обяви конкурс за пряко отдаване под наем. В плувния клуб взехме решение да кандидатстваме. Аз бях председател на този плувен клуб. Вече съм се отделил от този пост. Всички тези нападки бяха свързани с един интерес, който някои хора не искаха да загубят. Аз имах друго мнение по този въпрос. Не исках да се обединявам с хора, които имат интерес към басейн "Спартак". Винаги съм се водел от принципа, че общата отговорност води до безотговорност. Трябва да е ясно кой поема отговорността", коментира Стойчев.

"Илиана Раева е един прекрасен човек и добър специалист, но това не е достатъчно за мен, за да вляза в сдружение с нея и да тръгна да работя заедно с нея. Аз имам виждане, което невинаги се покрива с нейното. Преди да стигнем до тази тема ние бяхме в прекрасни отношения и басейнът "Спартак" беше разковничето на целия този проблем и на всички атаки срещу мен. В България, когато се появи някой млад, нов, и иска да направи нещо добро, хората, които са стиснали кокала, не искат да го пускат", каза Стойчев.

"Един елитен спортист, който се отдели от тренировъчния процес, особено на 36 години, връщането е много трудно. Не мога да се върна. Това е затворена страница в моя живот", заяви още новият спортен министър.

Плувецът коментира и отношенията си с Тодор Батков, който му е кум.

"Тодор много ми помогна през годините да постигна всички тези успехи, за което съм му благодарен. Не е тайна, че на всички тези пътувания по света от 2001 година, когато почнах да печеля, бяха подкрепени с негова помощ", каза още новият спортен министър.