Легендата на родното гребане Светла Оцетова похвали младите национали за силното им представяне на Световното до 23 г.  "В Амстердам вятърът и разпределението на коридорите донякъде предопредели и медалистите. Хубавото е, че Георги Божилов успя да се пребори за сребърното отличие в неблагоприятния коридор № 3. Почти всички златни отличия са спечелени в 5-и и 6-и коридор”, коментира председателя на родната федерация.

Среброто в скифа е първо за родното гребане на тази възраст. В същата дисциплина състезаващият се за Азербайджан Александър Александров завърши 7-и, като спечели финал “Б”.

“При определена посока на вятъра в Амстердам се получава един особен феномен - водата в гребния канал започва да циркулира и се получава така, че в едната половина на състезателното трасе водата циркулира в посока от старта към финала, което е благоприатно за състезаващите се в крайните 5-и и 6-и коридори. Подобна беше ситуацията, когато самата аз участвах на световното първенство в Амстердам през 1977-а. Тогава със Здравка Йорданова изпуснахме златния медал на двойка скул. Сега се случи и с Неделчо Василев, а той беше готов за отличието”, разясни Оцетова.

В Амстердам гребците ни бяха водени от олимпийската шампионка и спортно-технически директор на федерацията Румяна Нейкова.