Бившата световна шампионка в бягането на 800 метра Марина Арзамасова беше наказана за четири години, след като даде положителна проба за допинг.

Направеният извънсъстезателен тест на 29 юли 2019 г. е показал наличието на препарата „Лигандрол“, който се предписва за лечение на остеопороза, но влиза в листата на забранените вещества в спорта, тъй като стимулира растежа на мускулите.

„Б“ пробата на 32-годишната беларуска атлетка също е дала положителен резултат. Арзамасова, който имаше предишно наказание за допинг, изтекло през август 2019 г., обвини употребата на хранителни добавки за наличието на „Лигандрол“ в организма си.

Марина Арзамасова спечели световната титла в бягането на 800 метра на шампионата в Пекин през 2015 г., а година преди това взе златния медал в дисциплината и на европейското първенство в Цюрих. На олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. завърши седма на финала, докато на Лондон 2012 не успя да премине сериите.

Беларуската бегачка има право да обжалва наказанието си пред Спортния арбитражен съд в Лозана. Към момента тя няма право да се състезава до 29 юли 2023 г.

Арзамасова е деветият лекоатлет от Беларус, който в момента изтърпява наказание заради употреба на допинг. Страната е в списъка на световната атлетика за повишен риск от употреба на забранени препарати, където още са Бахрейн, Етиопия, Кения, Мароко, Нигерия и Украйна.