ПОТОПЕТЕ СЕ В СВЕТА НА СТАТИСТИКАТА!

Най-големият професионален турнир по снукър, провеждан някога в България стартира днес в "Принцес Хотел София". Това е четвъртата надпревара от европейския тур, всяка със 70 000 евро награден фонд и солиден брой ранкинг точки за класацията на World Snooker.

Всички най-добри действащи майстори на щеката ще премерят силите и уменията си пред очите на българските фенове. Звездите, които до този момент сме наблюдавали по телевизията, идват в София, за да ни омагьосат с уменията си.

Водач на схемата на "България Оупън" е световният №2 Марк Селби, известен с прякора Веселяка от Лестър. Втори поставен е австралиецът Нийл Робъртсън - Гръмотевицата. Марк Алън и Мартин Гулд са №3 и №4. Тук са всички големи имена без отказалия се до края на сезона Рони О`Съливан, който миналата година игра в София демонстративен мач. На живо могат да бъдат видяни още Джъд Тръмп (№1 в световната ранглиста), Джон Хигинс, Шон Мърфи (на снимката долу), Марк Уилямс, както и шесткратният световен шампион Стив Дейвис, който в момента заема 50-ото място в света в момента.

2_14.jpg

Днешната програма предвижда квалификации с участието на 11 български състезатели. От 19:00 часа ще има изцяло български дуел между Красимир Камешев и Никола Кемилев. Залогът на мача е изключителен, защото победителят от него ще играе срещу Фъргал О`Брайън и ще представи България във втория кръг на турнира. Също от 19:00 Венцислав Даскалов ще се изправи срещу Космин Константин. Играещият треньор Братислав Кръстев, който може да се похвали с победа над Рони О`Съливан, ще играе с Каспър Филипиак.

В късната сесия, започваща не преди 21:00 часа също ще има български дербита. Салим Оти се изправя срещу сънародника си Ивайло Пеков за продължаване напред. Следващият съперник на победителя ще бъде Род Лоулър.

Иван Кюпов ще се впусне в битка с непознатия за родните фенове Джеймс Кейхил. Аршед Чодри ще премери сили с Димитър Механджийски и победителят ще получи уникалния шанс да играе с легендата Кен Дохърти, който е световен шампион от 1997 година.

Николай Влашев и Георги Величков ще се изправят в оспорвана битка също с огромен залог, защото който надделее, ще играе с четирикратния световен шампион Джон Хигинс.

Утре сутринта започват мачовете с поставените в схемата снукър играчи. Играе се до 4 победи от 7 фрейма.

Най-сериозно изглежда предизвикателството за сънародника ни Данаил Тугов, който още на старта се изправя срещу световния №2 Марк Селби. Лъчезар Гергов пък ще бъде съперник на Алистър Картър, който е десети поставен в схемата.

Ранкинг турнирът "България Оупън" ще се играе на десет маси в три зали, като само тази в основната зала "Диамант" с капацитет 600 зрители ще е телевизионна. Мачовете ще се излъчват по "Евроспорт". Специалните маси са доставени от Белгия, информираха още организаторите на важното събитие начело с президента на родната снукър федерация Олег Велинов.

Именно в зала "Диамант" ще се играят най-интересните мачове, като билетите за три дни (без финалния) са от 50 до 150 лева. За зала "Рубин" тридневният билет е 50 лева.

От настоящия световен Топ 16 само двама играчи не са заявили участие в "България Оупън". Това са Динг Джунхуей и Стивън Магуайър. Рони О`Съливан пък е извън играта до края на сезона.

Вижте програмата - ТУК

Пълният жребий - ТУК