23 клуба по вдигане на тежести учредиха новата Българска национална федерация по вдигане на тежести БНФВТ). Тя е сдружение с нестопанска цел със седалище в гр. София, което ще организира и координира развитието на този спорт. Върховният орган на сдружението е Общото събрание, което включва по един делегат от всички клубове. Управляващите органи на новата федерация са Управителен съвет, президент и генерален секретар.

За президент на новата федерация бе избран бизнесменът от Бургас и бивш щангист Георги Иванов. За 43-годишния Георги Иванов гласуваха представителите на всичките 23 клуба.
 
В Управителния съвет влязоха 7 души - Златан Ванев, Пламен Братойчев, Енчо Енев, Иван Чакъров, Живко Архондев, Нено Терзийски и Радостин Димитров. На балотажа за член на Управителния съвет Радостин Димитров победи олимпийския шампион от Мюнхен`72 и бивш президент на БФВТ Андон Николов. За генерален секретар на новата федерация бе избран Веселин Божков.

Треньор номер 1 на България за 20-и век и бивш старши треньор на националния отбор Иван Абаджиев е избран за почетен председател на Управителния съвет.

"Винаги ще се вслушваме в съветите на Иван Абаджиев. Той е половин век в нашия спорт и знае толкова много неща. А колкото до създаването на федерацията - събрахме се представители на 23 клуба, хора, които желаят промяна в нашия любим спорт", каза Златан Ванев.

Федерацията ще има своя емблема и печат, които ще бъдат изработени по-късно и ще бъдат представени по време на Общото събрание на 1 март./БЛИЦ