Броени дни преди края на годината неизвестни факти от живота на Гълъбин Боевски лъснаха в нова книга – „Белият затворник”. Тайните на щангиста от неговите ученически години до скандала с кокаина са описани от Огнян Георгиев и са публикувани от издателство „Труд”.

В изданието за пръв път се разкрива как точно олимпийският шампион от Сидни е получил митичния документ „експулсао”. Благодарение на него спортистът изненадващо беше пуснат предсрочно от затвора, далеч преди изтичането на присъда му. Разказът проследява престоя на Боевски в легендарното училище „Олимпийски надежди”, от където са тръгнали всички босове на подземния свят.

През очите на най-близките хора на Гълъбин са разказани автентични случки. Сред тях е и истинската причина за един от най-големите допинг скандали с български спортисти, заради който бяха отнети три медала от нашите щангисти на Олимпийските игри в Сидни през 2000 г.

В книгата е описано как Иван Абаджиев е „изтисквал като лимони” националите и как им е биел инжекции с неизвестни медикаменти.

За кой ли път в своя живот Гълъбин се почувства прегърбен. Мислите препускаха в главата му. Отново и отново повтаряше събитията. Вече мина седмица от задържането. Първо прекара една нощ в ареста на летището, след това мина през друг затвор за временно задържане. Сега беше в Итаи. Зандан за чужденци, в който имаше хора от цял свят. 1500 затворници излежаваха своите присъди. Най-много бяха тези като него – обвинени в трафик на наркотици. Имаше и други – убийци, изнасилвачи, измамници и крадци.

„Трябва да се изправя – помисли си той. – Аз съм Гълъбин Боевски. Олимпийски шампион, а не муле!”

„Белият затворник. Тайната история на Гълъбин Боевски”, 152 стр., цена: 6,00 лева от утре на пазара.

boevski.jpg