Световната шахматна федерация ФИДЕ премести мачовете за претендентските мачове от Световния шампионат по шахмат за 2011 г. в Казан, Русия. Както е известно, по първоначален план двубоите между осемте най-добри гросмайстори трябваше да се състоят в Баку, Азербайджан. Причина за избора на нов домакин за срещите стана отказът на арменския шахматист Левон Аронян да се състезава в Азербайджан поради обтегнатите политически взаимоотношения между двете страни.

С решаването на този проблем организаторите обаче поставят друг. Тъй като в свое обръщение към ФИДЕ българският гросмайстор и бивш световен шампион Веселин Топалов категорично отказа да играе в Русия, или пък срещу руски шахматист (единственият руснак е Владимир Крамник).

Очакваше се президентът на ФИДЕ да предприеме сериозни изменения в регламента за провеждане на двубоите между претендентите за световната титла. Също така стана ясно, че Кирсан Илюмжинов ще осъществи контакт с Топалов посредством писмо, с което да убеди гросмайстора да не прибързва с решението си. При окончателен отказ на Топалов неговото място ще бъде заето от Алекасндър Гришчук.

Наградният фонд в Казан възлиза на 420 хиляди евро. По програма двойките за както следва: Веселин Топалов – Гата Камски, Магнус Карлсен Теймур Раджабов, Владимир Крамник – Шахрияр Мамедяров, Левон Аронян – Борис Гелфанд./БЛИЦ