Веселин Топалов стартира с равенство участието си в третото издание на шахматния супертурнир в китайския град Нянжин. Българският шахматист, който е световен вицешампион от миналия сезон, направи реми с Вугар Гашимов от Азербайджан. Двамата разиграха Славянска защита, при която до неминуемо равенство, според Софийските правила, се стигна на 55-ия ход.
 
Другите съперници на Веско в силната надпревара са водача в световната ранглиста Магнус Карлсен, световният шампион Вишванатан Ананд, най-добрият китайски състезател Ван Юе и най-силният французин Етиен Бакро.
 
В другите днешни срещи Карлсен с белите фигури победи Бакро, а Ананд и Юе не излъчиха победител.
 
Наградният фонд на турнира е 250 000 долара, 80 000 от които са за победителя. Състезанието ще остане в историята като първото с участието на трима шахматисти с коефициент ЕЛО, надвишаващ 2800. Това са Карлсен (2826), Ананд (2800) и Топалов (2803).
 
Миналата година шампионската титла в Нянжин спечели Карлсен с впечатляващия резултат 8 точки от 10 възможни, а Веско остана втори с 5,5. Българският гросмайстор обаче спечели първото издание на състезанието през 2008 г.