Примож Роглич стана първият словенец, който печели колоездачната обиколка на Италия. Роглич поведе в генералното класиране на Джирото в предпоследния етап в бягането по часовник, а днес финишира 32-и с основната група край Колизеума в Рим и защити лидерската си позиция.

Марк Кавендиш спечели 126-километровия последен етап с време 2:48:26 часа. Британецът, който ще прекрати кариерата си след края на сезона, постигна 17-а етапна победа в Джирото и първа за отбора на Астана.

Призовата тройка в етапа допълниха Алекс Кирш от Люксембург и Филипо Фиорели от Италия със същото време.

В генералното класиране Примож Роглич завърши първи с общо време 85:29.02 часа. Втори на 14 секунди след победителя е Герайнт Томас от Великобритания, а трети е Жоао Алмейда от Португалия на 1:15 минута след Роглич.

През 2020 година състезателят на Джъмбо-Висма Роглич загуби титлата на Тур дьо Франс, след като отстъпи преднината си на своя сънародник Тадей Погачар в планинско изпитание на часовник на предпоследния етап. Сега изглеждаше сякаш надеждите на Роглич за титлата отново се изпаряват, след като вчера в часовника му се откачи веригата и бе принуден да смени велосипеда. Но Роглич, аплодиран от хиляди фенове, намери сили и успя да вземе общо 14 секунди преднина, които защити в днешния финален етап.