ВИЖТЕ СТРАНИЦАТА НИ БУКМЕЙКЪР ТУК!

Дезертьорство от руската армия заради войната в Украйна доведе до нов трус в определени среди на Русия. Треньорът на националния отбор по фехтовка Александър Глазунов беше уволнен от поста, след като част от неговите състезатели емигрираха в САЩ, за да избегнат мобилизация заради войната в Украйна. Един от тях е зетят на човек от близкото обкръжение на Владимир Путин.

„Заради бягството на неговите спортисти Глазунов е освободен от поста си. Сред дезертиралите в Америка са служещият в Националната гвардия Сергей Бида и съпругата му Виолета, която е военнослужеща в армията“, се казва в съобщението на Руската федерация по фехтовка.

Олимпийският вицешампион от Токио 2020 Сергей Бида беше сред тримата руснаци, които през уикенда са били допуснати до участие в националния шампионат на САЩ, проведен във Финикс (щат Аризона). Другите двама са Олег Кинш и Константин Лоханов. Само тези тримата от няколко руснаци са успели да покрият изискванията на Федерацията по фехтовка на САЩ. Сергей Бида беше част от формация, която спечели отборната титла.

Топ Коефициенти Всеки Ден за Всички Мачове!

Лоханов пък триумфира на сабя в индивидуалната надпревара. След края на състезанието той позира за снимка заедно с украинеца Дарий Лукашенко, като двамата бяха опънали знамето на Украйна.

Първи в САЩ избяга именно Сергей Лоханов, което му донесе семейни проблеми. Неговата съпруга – олимпийската шампионска София Позднякова, подаде молба за развод. Тя остана да живее в Русия, където президент на олимпийския комитет е баща ѝ Станислав Поздняков – един от приближените на Владимир Путин.

Трябва да се отбележи, че Сергей Лоханов се намира в Германия за лечение на контузия, когато руската армия напада Украйна в края на месец февруари 2022 г. След края на възстановяването си той не се прибира заради страх от мобилизация. Вместо това директно заминава за САЩ, където започва работа и подновява тренировките си във фехтовката.

Изтеглете мобилното ни приложение БЛИЦ СПОРТ ОТТУК!