Президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев беше избран за член на Съвета на Международната федерация по ски (ФИС). Това стана по време на 52-ия конгрес на ФИС, който се проведе онлайн днес.

Кандидати за 16-членния Съвет на ФИС бяха 19. Минев влиза в историята като първият българин член на най-висшия ръководен орган, който управлява зимните спортове.

"Благодарен съм на колегите от целия свят за гласуваното ми доверие да стана член на Съвета на ФИС. Изборът ми е резултат от упорития труд в последните 20 години, чрез който успяхме да върнем България на картата на световните ски, да станем водеща дестинация, както и да постигнем изключителни успехи в зимните спортове. Това е и признание за всички, които подкрепят българските ски - състезатели, треньори, деятели, спонсори и зимните ни курорти. Надявам се, че с колегите от новия Съвет на ФИС ще допринесем за следващото ниво на световните ски", коментира Цеко Минев пред БТА.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

За президент на Международната федерация беше избран Йохан Елиаш. Той наследява на поста Джанфранко Каспер.

59-годишният Елиаш получи 65 гласа от 119 налични, за да спечели абсолютно мнозинство в първия кръг над бившия скиор от Швейцария Урс Леман, бившия генерален секретар на ФИС Сара Луис и президента на Шведския олимпийски комитет Матс Оржес.

Елиаш е номиниран за поста шеф на ФИС от Великобритания. Той е ръководител на компанията за спортни стоки "Head". Състоянието му се оценява на 28 милиарда долара.

Йохан Елиаш е роден в Швеция, но през последните 30 години живее в Лондон и има двойно гражданство.