Украйна спечели европейската титла по хокей в зала за жени, след като на финала на първенството в германския град Дуисбург победи с 6:5 Испания. Капитанката на украинския тим Марина Винохрадова бе определена за най-полезен играч в мача.

Винохрадова даде аванс на тима си в третата минута на мача, но последва бърз изравнителен гол на Хеорхина Олима. Украинската капитанка отново бе точна в петата минута, а Мария Хилко (6-а минута) и Бохдана Садова (14-а минута) се разписаха за 4:1.

Ракел Уертас върна едно попадение за испанките точно преди почивката. Това не стресна тимът на Украйна, който след интервала отговори с попадение на Марина Хилко.

Уертас отново върна едно попадение, а Яна Ситало покачи на 6:3. След това испанките поеха инициативата и Естер Терменс и пак Уертас доведоха изоставането на тима си само до един гол. Те обаче не успяха да направят нищо повече, за да попречат на Украйна да спечели първата титла в историята си.

Германия взе бронзовите медали от първенството, на което бе домакин, след като победи Холандия с 4:2 с хеттрик на Анеке Бьомерт. Първите шест отбора от първенството в Дуисбург: Украйна, Испания, Германия, Холандия, Беларус и Полша се класираха за световното първенство в зала, което ще се проведе в Познан (Полша) от 8 до 13 февруари./БЛИЦ