Веселин Топалов стартира атаката на световната титла по шахмат, като направи първия ход - избра да се готви на Канарските острови. Топалов ще играе в турнира на претендентите през март (12-30) в руския град Хантимансийск, пише вестник "Труд". Негови съперници ще са загубилият титлата Вишванатан Ананд (Индия), руснаците Владимир Крамник, Сергей Карякин, Дмитрий Андрейкин и Пьотър Свидлер, получил уайлдкарт от домакините. Голямата осморка допълват Левон Аронян (Армения) и Шахрияр Мамедяров (Азербайджан). Победителят от турнира ще оспорва титлата на шампиона Магнус Карлсен (Норвегия).

Освен семейството заедно с Топалов на Канарските острови е и треньорски щаб. Кои са анализаторите обаче българинът не разкрива. Практиката да се крият секундантите се наложи в последно време сред големите имена - заради страх от разузнаване.

Това бе един от големите въпроси в мача за титлата между Карлсен и Ананд в Ченай. Норвежецът отказа да отговори на питане кой му помага, като разкри само едно неизвестно до момента име на Джон Людвиг Хамър, с когото обаче контактувал по скайп. Така се създаде впечатление, че умишлено пази в тайна други. Според норвежки сайт обаче истината била сензационна - Карлсен не е взел в Индия нито един секундант. Защото бил уверен в силите си и решил да се довери само... на себе си.