Гросмайстор Веселин Топалов ще срещне с черните фигури световния шампион Магнус Карлсен (Норвегия) в първия кръг на започващия днес следобяд супертурнир по шахмат в Ставангер (Норвегия). В надпреварата участват десет водещи играчи, които ще определят новия шампион след изиграването на девет кръга по системата всеки срещу всеки. Победителят от последните две издания на състезанието Сергей Карякин (Русия) не защитава титлата си.

Карлсен е вицешампион от миналия сезон, когато Топалов завърши пети. Определянето на съперниците в отделните партии стана след изиграването на блиц-турнир, в който Топалов завърши на осмо място с 3,0 точки от 9,0 възможни. Карлсен се нареди трети с 5,5 точки и затова двамата ще играят на старта.

Победител стана Максим Вашие-Лаграв (Франция) с 6,5 точки и в първия кръг той ще играе с белите срещу представителя на домакините Йон Лудвиг Хамер. Предимството на завършилите в топ 5 на надпреварата по блиц е, че ще играят пет пъти с белите и четири пъти с черните по време на основния турнир.