Виталий Кличко отново ще се кандидатира за кмет на Киев. Това обяви световният шампион по бокс в тежка категория на Световния боксов съвет само десетина дни, след като защити пояса си в двубой с британеца Дерек Чисора.

40-годишният Кличко ще участва в надпреварата за украинската столица за трети път. През 2006 година той бе най-близо до кметския пост, като остана втори с 26% от гласовете на киевчани, а победителят и настоящ градоначалник Леонид Черновецкий бе избран с 32%. През 2008-а на предсрочните избори Кличко събра почти 18%, с което остана трети.

Мандадът на настоящия кмет Черновецки изтича тази година, когато ще има и парламентарни избори в Украйна, на 28 октомври, а дата за изборите за кмет на Киев все още не е насрочена. Въпреки това Кличко обяви намерението си да се включи в надпреварата за градоначалник и изрази увереност за успех на партията, на която е лидер - УДАР (Украински демократичен алианс за реформи).

"Повече от веднъж съм казвал, че Киев не може да живее встрани от случващото се в страната. Ще участвам в изборите за Киев. Процесът на реформите в държавата трябва да започне Киев, тъй като той е визитната картичка на Украйна. Ще спечелим достатъчно гласове, за да влезем в парламента и заедно с опозицията ще оформим мнозинство", каза Виталий Кличко в интервю за "Канал 5" на украинската телевизия.